Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων του Ομίλου Ξυνή

Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου σε βάρος των υπευθύνων του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΞΥΝΗ, για υπόθεση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν τα πλαστά έγγραφα, προκειμένου να εισπράττουν από το Δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μέσω επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας αφορά το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου και στρέφεται κατά των Σοφοκλή Ξυνή, της συζύγου του Αθηνάς και της κόρης του Αικατερίνης - μέλη του δ.σ. του Ομίλου ΞΥΝΗ.
Παράλληλα εκδόθηκε διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των κατηγορουμένων, καθώς και απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.
Προηγήθηκε έρευνα από την εισαγγελική λειτουργό, μετά από πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο Όμιλος Ξυνή εμφάνιζε βεβαιώσεις μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας που αποδείχθηκαν πλαστές και φέρονται να υπογράφονται από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ προκειμένου να συμμετέχει σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με το πόρισμα που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν πλαστές βεβαιώσεις το 2007, το 2008 και το 2009, οι οποίες στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν να προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ αναφέρεται και μία περίπτωση όπου η ενημερότητα εμφανίζεται να προέρχεται από υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Πειραιά.
Oπως προέκυψε και από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, έως τον Αύγουστο του 2010 η συνολική οφειλή του Ομίλου προς τον ασφαλιστικό φορέα ανερχόταν περίπου στις 692.000 ευρώ.
Στο πόρισμα που ερεύνησε η εισαγγελέας, αναφέρεται ότι η εταιρεία του Ομίλου ΞΥΝΗ «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας.
Τη δικογραφία για την υπόθεση θα χειριστεί ανακριτής, ο οποίος και θα εξετάσει αν προκύπτει εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα η κ. Παπανδρέου, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνά της για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ