Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Θέλετε 8 δισ. ευρώ έσοδα με μια απλή μεταρρύθμιση;



Πολλοί “τρομοκρατήθηκαν” που δεν μπορούσαν να πληρωθούν με μετρητά και αναγκάζονταν να εμφανίσουν εισπράξεις που έως τώρα δεν εμφάνιζαν ή διέσπειραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων τους. Bankrun, “μαύρη” εργασία, μη έκδοση αποδείξεων, μη πληρωμή ΦΠΑ, “φακελάκια”, δωροδοκίες, ληστείες μετρητών κλπ, σχεδόν θα εξαφανιστούν μαζί με τα μετρητά.


Του Δρ. Χαρίλαου Χαρίση*


Συζητώντας πρόσφατα με Πρέσβη χώρας της Βόρειας Ευρώπης, μου ανέφερε ότι ποτέ δεν έχει μαζί της παραπάνω από 10 ευρώ, καθώς όλες τις συναλλαγές της τις πραγματοποιεί με χρεωστική κάρτα. Ομολογώ ότι ένιωσα κάπως άβολα, κάνοντας τη σύγκριση με τη χώρα μου.

Αυτή είναι μια απλή διαφορά στην καθημερινότητά μας με άλλες χώρες τις Ε.Ε. Και όμως διαθέτουμε όλοι τραπεζικό λογαριασμό, χρεωστική κάρτα και υπάρχουν πολλά ταμεία με συσκευή ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αλλά προτιμούμε τις συναλλαγές με μετρητά!

Η άμεση κατάργηση των μετρητών, σε διάστημα δύο μηνών το πολύ, και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες, είναι μια μεταρρύθμιση που θα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει το κράτος. Κάποια οφέλη φάνηκαν ήδη τις ημέρες των capital controls, όπως π.χ. τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που είχαν τα κρατικά ταμεία (και όχι μόνο λόγω του φόβου του bail in).

Πολλοί “τρομοκρατήθηκαν” που δεν μπορούσαν να πληρωθούν με μετρητά και αναγκάζονταν να εμφανίσουν εισπράξεις που έως τώρα δεν εμφάνιζαν ή διέσπειραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων τους. Bankrun, “μαύρη” εργασία, μη έκδοση αποδείξεων, μη πληρωμή ΦΠΑ, “φακελάκια”, δωροδοκίες, ληστείες μετρητών κλπ, σχεδόν θα εξαφανιστούν μαζί με τα μετρητά.

Η απλή αυτή μεταρρύθμιση μπορεί να πατάξει μια για πάντα τη φοροδιαφυγή που κανένα νομοθέτημα δεν κατάφερε έως σήμερα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου ετησίου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τον περασμένο Απρίλιο, είναι αποκαλυπτικά.

Το 2014, η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ και προκάλεσε απώλεια εσόδων 7,2 δισεκ. ευρώ, η δε παραοικονομία ανήλθε στο 23,3% του ΑΕΠ, δηλαδή 41,7 δισεκ. ευρώ και τέλος η ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία από τη διαφθορά, υπό την έννοια της μείωσης του ΑΕΠ, ανήλθε σε 21 δισεκ. Ευρώ.

Με το προτεινόμενο μέτρο εντάσσονται αυτόματα και χωρίς άλλη επιλογή, στη νόμιμη οικονομία τα 41,7 δισεκ. ευρώ της παραοικονομίας και αποφέρουν 8,3 δισεκ. ευρώ επιπλέον έσοδα κατ’ έτος, εάν φορολογηθούν με ένα μέσο φορολογικό συντελεστή 20%. Προσθέτοντας και τα 21 δισεκ. ευρώ της μείωσης του ΑΕΠ λόγω διαφθοράς, έχουμε οφέλη για την οικονομία πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα που ζητούν σήμερα οι δανειστές μας.

Οι τουρίστες, που προέρχονται στο σύνολό τους σχεδόν από την Ε.Ε. και ανεπτυγμένες χώρες, είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι ηλικιωμένοι δεν θα στέκονται πια σε ουρές τραπεζών και θα κληθούν να κάνουν μία συναλλαγή πολύ πιο εύκολη από αυτές που κάνουν καθημερινά με τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Τέλος, για τους ανησυχούντες περί προσωπικών δεδομένων αυτά πλήρως προστατεύονται από την εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τουλάχιστον τόσο όσο ισχύει και για το κινητό τηλέφωνό τους.

Το κράτος θέλει 8 δισεκ. ευρώ και δραστική μείωση της φοροδιαφυγής μόνο με μια απλή μεταρρύθμιση;

* Ο Δρ. Χαρίλαος Χαρίσης είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελεγκτών του ΝΑΤΟ. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου