Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Οι Κούρδοι απωθούν τους τζιχαντιστές από τη Χασάκα στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε όταν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος καταπνίγηκαν στο αίμα το 2011, έχει μετατραπεί σε μια όλο και πιο περίπλοκη σύγκρουση στην οποία αναμετρώνται ο στρατός, διάφορες οργανώσεις ανταρτών, τζιχαντιστών και κούρδων, σε μια κατατεμαχισμένη χώρα.


Από το Κουτί της Πανδώρας


Δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία κατόρθωσαν να απωθήσουν χθες τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από μια ακόμη συνοικία της πόλης Χασάκα, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τον έλεγχό τους στην μεγάλη αυτή πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) πήραν το Σάββατο τον πλήρη έλεγχο της Νάσουα Γαρμπιγέ», της μεγαλύτερης συνοικίας που είχε καταλάβει το ΙΚ όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στην πόλη πριν από ακριβώς έναν μήνα, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πριν από αυτή την επίθεση και την κατάληψη από το ΙΚ μερικών συνοικιών στο νότιο τμήμα της Χασάκα, τον έλεγχο της πόλης μοιράζονταν οι YPG και το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι YPG προέλασαν έναντι του ΙΚ αλλά επίσης και σε βάρος του καθεστώτος», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι YPG ελέγχουν πλέον το 70% της πόλης, το καθεστώς 20% και το ΙΚ 10%».

Οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους συνοικίες οι οποίες πριν από την έφοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ βρίσκονταν στα χέρια του καθεστώτος.

Εξάλλου έλαβαν θέσεις σε συνοικίες που εγκαταλείφθηκαν από το καθεστώς, το οποίο μετακίνησε δυνάμεις του σε άλλες περιοχές όπου χρειάζονταν ενισχύσεις.

"Οι YPG βρίσκονται πλέον στο βόρειο, το νότιο, το κεντρικό και το δυτικό τμήμα της Χασάκα, ενώ το ΙΚ είναι περικυκλωμένο σε τέσσερις μικρές συνοικίες στον νότο", ανάμεσά τους τη Σαρία και τη Ζούχουρ, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε όταν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος καταπνίγηκαν στο αίμα το 2011, έχει μετατραπεί σε μια όλο και πιο περίπλοκη σύγκρουση στην οποία αναμετρώνται ο στρατός, διάφορες οργανώσεις ανταρτών, τζιχαντιστών και κούρδων, σε μια κατατεμαχισμένη χώρα.

Εξάλλου χθες βομβιστές-καμικάζι του ΙΚ που οδηγούσαν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες επιτέθηκαν εναντίον θέσεων των YPG, με τις δύο επιθέσεις να σημειώνονται κοντά στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, στη βόρεια επαρχία Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια τρίτη επίθεση έπληξε μια κουρδική θέση στην επαρχία Χαλέπι.

Με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, οι Κούρδοι κατάφεραν πρόσφατα ένα σημαντικό πλήγμα στο ΙΚ, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές από την πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία κι αποτελούσε ζωτικής σημασίας κέντρο διέλευσης πολεμιστών και οπλισμού.

Έκτοτε, το ΙΚ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον θέσεων των YPG στις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι.