Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Επομένως, Τσίπρας ή Μεϊμαράκης…ή κάποια κρυφή εναλλακτική?
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει χωρίς να πάμε σε εκλογές.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι δέσμιος τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης(διαφωνούντες).Η μόνη λύση θα ήταν να παραδώσουν τις έδρες τους οι διαφωνούντες εφόσον χάσουν το συνέδριο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.Αν δεν παραδώσουν τις έδρες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και αν νομίζουν ότι έχουν εναλλακτική λύση να την καταθέσουν στους πολίτες ώστε να τους ψηφίσουν και να την εφαρμόσουν.


Γράφει η Αγγελική Σπανού στο tvxs

Καθένας κατάλαβε αυτό που ήθελε...


Ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Στ. Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά έφυγαν από το προεδρικό, μετά το γεύμα που είχαν χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Πρ. Παυλόπουλου, με την εντύπωση ότι οι εκλογές απομακρύνονται και μετατίθενται για το τέλος του χρόνου. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν βλέπουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα ή πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στους συνεργάτες τους, το θέμα των εκλογών κυριάρχησε στη συζήτησή τους με τον πρωθυπουργό προς τον οποίο εξέφρασαν τη διαφωνία τους προς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκλογών το φθινόπωρο. Του είπαν συγκεκριμένα ότι θα ήταν καταστροφικό για τα κόμματά τους να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους δανειστές και αμέσως μετά να πάνε οι βουλευτές τους στην περιφέρεια για να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ διατύπωσαν την εκτίμηση ότι αυτό θα διευκολύνει τους διαφωνούντες με το νέο πρόγραμμα και θα δυσκολέψει τη συνεννόηση με τους εταίρους.

Ο γρίφος της κάλπης


Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο Α. Τσίπρας δεν βιάζεται για εκλογές και συμφωνεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους “θεσμούς”, να υλοποιηθούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις για να αρθεί κάθε αβεβαιότητα σχετικά με την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη, και μετά να στηθούν κάλπες, δηλαδή όχι νωρίτερα από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ φυσικά η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί και από τη συνεννόηση με τους εταίρους-πιστωτές, ειδικά με το Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας έχει κάνει ήδη μια πρώτη συζήτηση με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ για το θέμα αυτό το οποίο συνδέεται ευθέως με τις δυνατότητες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα και την αγορά προϊόντων. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποια αντίρρηση από το Βερολίνο και το Παρίσι που δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου εδώ προκειμένου να εφαρμοστούν απρόσκοπτα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί.

Θέμα εκλογικού νόμου


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρικό συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στ. Θεοδωράκης και Φ. Γεννηματά έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης ήταν επιφυλακτικός, ενώ ο πρωθυπουργός έδειξε πρόθυμος να το εξετάσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε για κάτι. Ανάλογη στάση κράτησε και σχετικά με το ζήτημα της προεδρίας της Βουλής, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνούν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς ο Α. Τσίπρας να ανακοινώνει ή να υπαινίσσεται κάποια πρωτοβουλία σχετικά - πέρα από το συμβολισμό της αποχής από την εκδήλωση που έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Συμφωνήθηκε, πάντως, ότι η Βουλή θα κλείσει για μια εβδομάδα πριν από τον 15Αύγουστο, η συμφωνία με τους πιστωτές θα ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι δυο ψυχές του ΣΥΡΙΖΑ


Η προοπτική των εκλογών συνδέεται και με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να αποφασίσει -εκτός απροόπτου- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου θα συζητηθεί η πραγματοποίηση συνεδρίου. Εχει σημασία αν θα πρόκειται για το διαρκές συνέδριο (δηλαδή με την ίδια σύνθεση) ή για έκτακτο συνέδριο (με νέα σύνθεση και ενδεχομένως διεύρυνση της εκλογικής βάσης) όπως φαίνεται πως προκρίνει η ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο θα προηγηθεί των εκλογών και τότε θα επισφραγιστεί η διάσπαση, εφόσον φτάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Η πλευρά των διαφωνούντων (Αριστερή Πλατφόρμα, κάποιες μικρές συνιστώσες, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, μεμονωμένοι βουλευτές) δεν δείχνουν καμία διάθεση/πρόθεση εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα φαίνεται πως θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή τους μέσα στο κόμμα. Ωστόσο, το εσωκομματικό ρήγμα είναι βαθύ και οι πληγές που έχουν ανοίξει δύσκολα γιατρεύονται αφού και στη δεύτερη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα τα “όχι” ξεπέρασαν τα 30. Την επόμενη Δευτέρα η Αριστερή Πλατφόρμα θα κάνει επίδειξη δύναμης με μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως και η μητέρα των μαχών θα είναι η ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία μετά τον 15Αύγουστο, όταν θα μετρηθούν δυνάμεις. Μέχρι στιγμής δεν γίνονται ζυμώσεις για δημιουργία νέου αριστερού αντιμνημονιακού κόμματος, ενώ Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης δεν αποτελούν ομάδα. Ωστόσο, αν η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ διαρραγεί και επίσημα, τότε θα αναπτυχθούν δυναμικές που αυτή τη στιγμή δεν είναι προβλέψιμες.

Ως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από μια δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους “θεσμούς” που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας λόγω των ισχυρών διαφωνιών ΔΝΤ-Βερολίνου για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Γύρω από αυτό το ζήτημα θα φτιαχτεί και το εκλογικό δίλημμα εφόσον, τελικά, οδηγηθούμε σε κάλπες το φθινόπωρο: Ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους, να διαχειριστεί το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και να συγκρουστεί με την ολιγαρχία για να δοθεί τέλος στην ασυλία των ελίτ. Επομένως, Τσίπρας ή Μεϊμαράκης…