Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Γιατί αγνοήθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Νεολαίας από την (δραστήρια) νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ?




Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε επέμβαση των αναρχικών ενώ αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο όπως πχ για την συμφωνία διάολο TIIP....Μην το ψάχνετε...πρότυπό της είναι η Ζωή


Πάνος Τριγάζης στο tvxs

Στις 12 Αυγούστου εορτάστηκε σε πολλές χώρες, η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας, την οποία έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ από το 1998.

Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν το ‘’Youth Civic Engagement’’, που σημαίνει συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά, στην κοινωνική και πολιτική δράση. Το έλεγε ξεκάθαρα η σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συμμετοχή της νεολαίας στη πολιτική και δημόσια ζωή, προς όφελος δικό της και του κοινωνικού συνόλου.

Πάντοτε στην ιστορία, ήταν οι νέοι και οι νέες που βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές των κινημάτων κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης, κινημάτων για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το μαρτυρεί η ιστορία και της δικής μας χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μορφές μεγάλων επαναστατών, όπως του Τσε Γκεβάρα θέλγουν την παγκόσμια νεολαία. Ούτε είναι τυχαίο ότι ένα από τα μεγαλύτερα νεολαιίστικα κινήματα στη χώρα μας ήταν η Νεολαία Λαμπράκη, που βάδισε στα βήματα του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, καθώς και της ΕΠΟΝ. Επίσης, ήταν οι νέες και οι νέοι που έδωσαν παλμό, δυναμισμό και εφευρετικότητα στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, διεκδικώντας το τίτλο του ‘’ενεργού πολίτη του κόσμου’’ και διαδηλώνοντας ότι ‘’ Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός’’. Νέοι και νέες ήταν στην πλειοψηφία τους οι πολίτες της Ελλάδας που έδωσαν την ιστορική εκλογική νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από την σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας. Θα περίμενε, πολύ περισσότερο, από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει κάποιες εκδηλώσεις ή τουλάχιστον να εκδώσει μια ανακοίνωση, αναδεικνύοντας τα σύγχρονα νεολαιίστικα προβλήματα και αιτήματα.
Ενδεχομένως, να ειπωθεί ότι βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού, ότι η νέες και οι νέοι βρίσκονται στις παραλίες αυτές τις μέρες του Αυγούστου. Όμως, σε άλλες χώρες αυτή την περίοδο έχει χειμώνα και ο ΟΗΕ δεν καθιερώνει τις ημέρες που τιμάει με κριτήριο αν μια χώρα είναι στο νότιο ή στο βόρειο ημισφαίριο, το κάνει για όλες τις χώρες του κόσμου. Άλλωστε έχει ξεπεραστεί προ πολλού ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν πολιτικά γεγονότα. Αύγουστο βομβαρδίστηκαν η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, Αύγουστο έγινε ο δεύτερος Αττίλας στη Κύπρο, πριν 41 χρόνια αλλά δεν απουσίασαν οι λαικές κινητοποιήσεις ως αντίδραση σε αυτά τα τραγικά γεγονότα.

Παγκοσμίως, οι νέες και οι νέοι αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της Γης , αφού σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ οι άνθρωποι κάτω τον 20 ετών είναι σήμερα 35%, από 20 μέχρι 64 ετών είναι το 58% και οι 65 ετών και άνω μόλις το 7%. Η ηλικιακή αυτή δομή αφορά, κυρίως, τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες, αφού αντιθέτως στην Αφρική περίπου το 48% του πληθυσμού είναι κάτω των 20 ετών, αντίστοιχο ποσοστό είναι μεταξύ 20 και 64 ετών, ενώ μόλις 5 % είναι 65 ετών και άνω (εκεί η μέση διάρκεια ζωής απέχει πολύ από τον αντίστοιχο δείκτη στον ανεπτυγμένο κόσμο).

Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αριθμούσε το 2014 περίπου 7,4 δισεκατομμύρια, με τη Κίνα στη πρώτη θέση και την Ινδία στη δεύτερη, ενώ εκτιμάται ότι το 2050 η σειρά αυτή θα αντιστραφεί υπέρ της Ινδίας. Να σημειωθεί ότι στις ανεπτυγμένες χώρες αναλογεί ποσοστό μικρότερο του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την εξαίρεση των ΗΠΑ οι χώρες αυτές παρουσιάζουν πληθυσμιακή στασιμότητα, κάτι που χαρακτηρίζει κυρίως την Ευρώπη, ενώ στη Ρωσία συρρικνώνεται επικίνδυνα ο πληθυσμός.

Οξύ δημογραφικό πρόβλημα έχουμε και στη Ελλάδα, όπου το γεγονός ότι οι κάτοικοι σε αυτή τη χώρα αριθμούν 11 εκατομμύρια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες, τους οποίους καλούμαστε να εντάξουμε οργανικά, οικονομικά και κοινωνικά, στην Ελληνική κοινωνία. Από την άποψη αυτή, ο νέος νόμος για την ιθαγένεια προσφέρει εθνική υπηρεσία. Στους μετανάστες δεύτερης γενιάς θα βρούμε πολλούς δημιουργικούς και άξιους συμπολίτες μας, νεαρής ηλικίας. Ας το προσέξει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και ας τους προσεγγίσει.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου