Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η μοναξιά του Φίλη...


  • Είναι να απορείς που σε κάθε τέτοια γελοία απόπειρα συντάσσονται ακόμα και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί, κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί κτλ. Ή προσπερνάνε το ζήτημα, μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι συντάσσονται, έστω σε μία περίπτωση, με έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να συνταχθείς με τον Φίλη για να τον υπερασπιστείς. Ούτε και συμβαίνει και το αντίστροφο. Το ζήτημα είναι να υπερασπιστείς την Ιστορία και όχι τον σκοταδισμό.
  • Για αυτό και ο Φίλης σε αυτήν την περίπτωση αξίζει συγχαρητηρίων. Γιατί τολμά να πει μια επιστημονικά ευρέως διαδεδομένη άποψη σε μια κοινωνία που δεν θέλει να ακούσει άλλα αφηγήματα από όσα είναι συνηθισμένη να ακούσει για αν τροφοδοτήσει την εθνική της μοναδικότητα και μοναξιά.

Το μέτωπο του "ΟΧΙ ΦΠΑ" και το σκοταδιστικό του παραλήρημα


  Γράφει ο Andreas Mp


Εθνικός διχασμός δίχως ειρμό και με την παραμικρή αιτία. Αλλά με τους γνωστούς υπαίτιους, για τις γνωστές αιτίες. Αυτή η προσπάθεια, και το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που την καθοδηγεί, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Ιδιαίτερα αν προσέξει κανείς τι είδους άνθρωποι ενώνουν τις αγανακτισμένες-αλλά επιλεκτικά αγανακτισμένες για άλλη μία φορά-φωνές τους εναντίον του Φίλη. Έστω και αν οι περισσότεροι από όσους εκτοξεύουν απειλές, ελεεινολογίες και κατάρες, ούτε που ξέρανε- κι ίσως ακόμα να αγνοούν- την διαφορά ανάμεσα σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση.

Το γεγονός ότι τέτοια θέματα-πιασμένα από τα μαλλιά κυριολεκτικά-κυριαρχούν από την Βουλή (45 βουλευτές της ΝΔ και οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι της ζήτησαν την παραίτηση Φίλη, τα υπόλοιπα κόμματα καλούν τον Τσίπρα να πάρει θέση, ενώ η χρυσή αυγή θα κάνει μήνυση), μέχρι τα καφενεία (διαδικτυακά και κανονικά), αναδεικνύει τον απόλυτο ξεπεσμό, την απόλυτη κυριαρχία των αξιών της μεσαίας τάξης και των τρόπων της να προσλαμβάνει την αλήθεια.

450 χιλιάδες ελληνόπουλα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, παραπάνω από τους μισούς μαθητές αντιμετωπίζουν το φάσμα της ασιτίας, κι ενώ για αυτά ακριβώς τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη εκπομπή ο υπουργός Παιδείας, η αντιδραστική μεσαία τάξη και τα κόμματα που της αξίζουν διάλεξαν να προκαλέσουν εμφύλια διαμάχη γύρω από μια επιστημονική-εξαιρετικά ορθή, μάλιστα-άποψη. Και μάλιστα παραμορφώνοντας το περιεχόμενο της. Αυτά τα πράγματα διαχειρίζονται για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, μιας και τα πραγματικά προβλήματα που προσπαθεί να λύσει, ούτε τους αγγίζουν, ούτε και νοιάστηκαν ποτέ που τα προκάλεσαν οι ίδιο τόσα χρόνια.

Το μέτωπο του ''όχι ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία'' είναι το ίδιο ακριβώς που χτυπά τον Φίλη, τώρα βουτά στην τεχνητή λίμνη της Ιστορίας, εκείνη που έφτιαξε τόσα χρόνια για να κολυμπάει με εθνική υπερηφάνεια, μπας και ξεπλύνει τον βόθρο που αναδεύει σε κάθε της κίνηση. Αλλά μάταια. Ίσα ίσα που το μέτωπο αυτό καταφέρνει να αποδείξει την σκοπιμότητα και την ψευτιά όλων των αιτιάσεων του.

Είναι να απορείς που σε κάθε τέτοια γελοία απόπειρα συντάσσονται ακόμα και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί, κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί κτλ. Ή προσπερνάνε το ζήτημα, μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι συντάσσονται, έστω σε μία περίπτωση, με έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να συνταχθείς με τον Φίλη για να τον υπερασπιστείς. Ούτε και συμβαίνει και το αντίστροφο. Το ζήτημα είναι να υπερασπιστείς την Ιστορία και όχι τον σκοταδισμό.

Πέρα, όμως, από το μέτωπο της ανοησίας και της δειλίας. Ακόμα και έτσι, αν στον δημόσιο λόγο τουλάχιστον προωθούνταν και έναν δημόσιο διάλογος ουσίας, ίσως να βγάζαμε ιστορικά συμπεράσματα. Όχι για το τότε. Αλλά για το τώρα της ελληνικής κοινωνίας. Προς το παρόν, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο οπαδισμός, η μαζοποίηση και η αποσπασματική ευτέλεια κυριαρχούν με διαφορά.

Για αυτό και ο Φίλης σε αυτήν την περίπτωση αξίζει συγχαρητηρίων. Γιατί τολμά να πει μια επιστημονικά ευρέως διαδεδομένη άποψη σε μια κοινωνία που δεν θέλει να ακούσει άλλα αφηγήματα από όσα είναι συνηθισμένη να ακούσει για αν τροφοδοτήσει την εθνική της μοναδικότητα και μοναξιά.

Και στο δια ταύτα: Ο όρος γενοκτονία επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα των ναζί εναντίον των Εβραίων, που για να τους εντοπίσουν και εξολοθρεύσουν έκαναν αντίστοιχες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρασία. Ως εκεί που έφτασαν, και ως εκεί που θα έφταναν. Ο όρος εθνοκάθαρση αναφέρεται σε μια οργανωμένη εγκληματική προσπάθεια μιας εξουσίας να εκτοπίσει έναν λαό. Η επιστημονική κοινότητα που αναφέρεται σε εθνοκάθαρση του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρεται επίσης και σε όλα τα άλλα παρόμοια ιστορικά εγκλήματα με τον ίδιο ακριβώς όρο. Και σε τίποτε αυτό δεν αφαιρεί την αναγνώριση και την καταδίκη των εγκλημάτων.

Με τον όρο γενοκτονία, νομίζουν ότι χτυπάνε την Τουρκία, οι συνηθισμένοι ''εθνοπατέρες'' αγκαλιά με τους νεοναζί. Στην ουσία, διαχρονικά, κρύβονται πίσω από τον όρο γενοκτονία για να μην χτυπηθεί ο ναζισμός. Αν θέλεις να αρνηθείς την γενοκτονία των Ποντίων, π.χ. πρέπει να αρνηθείς και την γενοκτονία των Εβραίων. Αυτό είναι το ιστορικά αφήγημα που έγινε και νόμος πρόπερσι από τον υπουργό Δικαιοσύνης του Σαμαρά, τον ακροδεξιό Αθανασίου. Το λογοκριτικό άρθρο 2 του ''αντιρατσιστικού νόμου'' που απαγορεύει την υποστήριξη ή την αμφισβήτηση (σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να εξομοιώσει υποστήριξη με αμφισβήτηση!) των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει ως τέτοιους η Βουλή. Η σφαγή των Αρμενιών και των Ποντίων ορίστηκε ως γενοκτονία το 1994, υπό την ακροδεξιά υστερία για το Βορειοηπειρωτικό και το Μακεδονικό. Να καταργήσει το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η απάντηση που οφείλει να δώσει μια αυθεντικά προοδευτική φωνή. Αλλά δεν θα το κάνει γιατί, πέραν των άλλων δυσκολιών, ακόμα και να το ήθελε (που δεν δείχνει να το θέλει) και πάλι θα ήταν μόνος του.

Ας περιοριστεί το νέο αυτό ακροδεξιό μέτωπο εκεί που ανήκει: Στο τόξο από την ΝΔ μέχρι και την χρυσή αυγή. Άλλωστε, η χρυσή αυγή συγκεκριμένα, και εν γένει οι φασίστες, έχουνε κάθε λόγο να σχετικοποιούν τον όρο ''γενοκτονία'', ακριβώς για να μην επανέρχεται, όπως τώρα, η αλήθεια: Ότι γενοκοτονία, με την πρωτότυπη και αληθινή σημασία του όρου, διέπραξε στην σύγχρονη ιστορία μόνο ο Χίτλερ.

Πέρα από αυτό το τόξο, όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, στην Αναρχία κτλ, ας κοιτάξουμε λίγο τριγύρω τους, να δουν μαζί με ποιους άλλους χτυπάνε τον Φίλη.

Διαβάστε επίσης:

Η άλλη άποψη για την γενοκτονία των Ποντίων

Η γενοκτονία των Ποντίων από το ψευδοκράτος του Πόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου