Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμάζεται για τη «σφαγή του Δράμαλη» στο Κέντρο ο Τσίπρας



Δεν χρειαζόταν μαντικές ικανότητες για να προβλέψεις την αναστάτωση που πυροδότησε στα πολιτικά κόμματα η εκλογή Κυριάκου...η εκλογή Μειμαράκη ίσως πυροδοτούσε άλλου τύπου αναστάτωση και μπορεί να είχε πρόβλημα τόσο η κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ με τους ακροδεξιούς της.
Οι μάσκες περί κεντροαριστεράς έχουν πέσει και καθένας πρέπει να πάρει τον δρόμο του ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.Φώφη δεν με άκουσες όταν αυγουστιάτικα σου έδωσα την συμβουλή:Η Φώφη να μην έχει στα ψηφοδέλτια Βενιζέλο,Βενιζελικούς και Λοβέρδο.




Από το tribune.gr

Θρυαλλίδα επίσπευσης της λανθανουσας όσμωσης στις παρυφές της Κεντροαριστεράς αποτελεί η εκλογή Μητσοτάκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει μπροστά τους σχεδιασμούς του για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της σοδιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Το διαφαινόμενο φλερτ της Νέας Δημοκρατίας με τη βενιζελική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και με το μεταρρυθμιστικό τμήμα του Ποταμιού καθώς και η καλλιέργεια ρεύματος από μεγάλη μερίδα του Τύπου και της διαπλοκής που καλωσόρισε τον νέο αρχηγό της ΝΔ, έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το προεναγγελθέν άνοιγμα στην κοινωνική βάση όμορων πολιτικών χώρων. Η μάχη του κέντρου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαράσσει προσεκτικά με τους πολύ στενούς συνεργάτες του τα επόμενα βήματα μέχρι το Συνέδριο του Μαρτίου, που αποτελεί και το σημείο καμπής για τη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος και τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού που έχει ήδη ξεκινήσει.

Το δίπολο «Αριστερά -Δεξιά» που διαμορφώνεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο δρομολογεί από μόνο τους τις εξελίξεις, διευκολύνοντας τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες της διεύρυνσης, με το επιχείρημα της απειλής άλωσης του κέντρου από την ΝΔ του Μητσοτάκη.

Η επανάκαμψη του διπολισμού στο πολιτικό προσκήνιο έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει το στρεβλό πλέον και πεπερασμένο από τις εξελίξεις «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο». Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως οι μετωπικές συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνονται σε καθαρά ιδεολογικούς όρους, αναγκάζοντας τα κόμματα του κέντρου να πάρουν μία σαφή θέση. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στον ασφυκτικό κορσέ της εφαρμογής του Μνημονίου, όπως τώρα με το Ασφαλιστικό και το Αγροτικό – θα επιχειρεί να περάσει μηνύματα υπέρ μίας κοινωνικής οπτικής της παράλληλα ασκούμενης πολιτικής, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καραδοκεί και θα πετροβολεί κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, προτάσσοντας ένα άκρατο λεσέ φερ λεσέ πασέ, την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα, ως ο καλύτερος εκπρόσωπος των δανειστών.

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο του θα επαναφέρουν στην επικαιρότητα την έκκληση στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας να κοιτάξουν προς τα Αριστερά, που τελευταία είχε απευθύνει μέσω ιταλικής εφημερίδας ο Νίκος Παππάς και με στοχο την επανασύσταση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει και το διεθνές περιβάλλον, καθώς και οι πιέσεις προς μία τέτοια κατεύθυνση της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, την ώρα που ολόκληρος πλέον ο χειμαζόμενος από την κρίση ευρωπαϊκός νότος έχει κάνει στροφή 180 μοιρών προς τα Αριστερά του πολιτικού χάρτη, αφήνοντας πίσω τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν ταυτιστεί με το Βερολίνο και τους πλέον σκληρούς ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ως εκ τούτου, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είδαν πολύ θετικά την σκληρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον… Ευάγγελο Βενιζέλο, με την καρατόμηση του στενού του συνεργάτη, Λεωνίδα Γρηγοράκου από τη Φώφη Γεννηματά. Το φλερτ που καλλιεργούσε ο κ. Γρηγοράκος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η προοπτική προσέγγισης με τη ΝΔ εκλαμβάνεται από το Μαξίμου ως υποκινούμενο από τον πρώην επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπει εαυτόν και ΠΑΣΟΚ να συνεργάζονται εκ νέου υπό τη σκέπη ενός «μεταμνημονιακού φιλοευρωπαϊκού» κόμματος με εκλογική βάση το 40% του Ναι του δημοψηφίσματος.

Η επιχειρούμενη αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται βάσιμα ότι θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις σε στελέχη που εξακολουθούν να ασκούν μονομέτωπη κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και τη ρήξη, με συνέπεια την ανεξαρτητοποίησή τους μελλοντικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα με το ΠΑΣΟΚ, τώρα που οι απουσιολόγοι θα μετρήσουν παρουσίες και θα αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, είναι ότι με τη στάση που κράτησαν όλα τα τελευταία χρόνια (από τις οικουμενικές λύσεις έως τον ευρωπαϊκό πόλο, πάντα με τη Ν.Δ.) τους χωρίζει άβυσσος με τα αριστερά κινήματα, τη σοσιαλδημοκρατία και την Κεντροαριστερά εν γένει και σε όλη την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να επιλέξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αυγή, δίνοντας το στίγμα του σκληρού διλήμματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Χαριλάου Τρικούπη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εξίσου θετική αποτίμηση των ισορροπιών για το Ποτάμι, το οποίο εκτιμάται από το Μαξίμου ότι σε μεγάλο βαθμό τείνει να διοχετευθεί στο καλλιεργούμενο ρεύμα της ΝΔ, αποδίδοντας μάλιστα τη ροπή αυτή στον πολιτικό παραγκωνισμό στελεχών προερχόμενων από την Αριστερά (Λυκούδης, Κύρκος) προς όφελος των «νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμιστών»
(Λυμπεράκη, Θεοχάρης, Μάρκου, Φωτήλας).

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και όσμωση με στελέχη της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς που προέρχονται και από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής όπως τονίζουν γνωρίζοντες τα πράγματα, έχουν ξεκινήσει από πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και είχαν παγώσει, με κορυφαίο υπουργό να έχει αναλάβει την… ειδική αποστολή να τις επαναθερμάνει, ενόψει και του Συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για το Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου