Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Θα μείνει η θα φύγει...ο Σαμαράς; - Σαμαράς: Παρένθεση θα είναι ο Κυριάκος!



Ο Σαμαράς όπως μαρτυρά και η πολιτική του σταδιοδρομία δεν είναι περίπτωση Καραμανλή που μένει σε ένα κόμμα χωρίς να έχει τον έλεγχό του.
Επί Μητσοτάκη ακολουθούσε την δικιά του γραμμή και αυτή τον οδήγησε σε σύγκρουση και στην δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης.Επέστρεψε στη ΝΔ μόνο όταν έκρινε ότι δεν είχε υπολογίσιμο αντίπαλο στην διεκδίκηση της προεδρίας και δεν ξεκολλούσε από την προεδρία ακόμη και όταν έχασε πανηγυρικά από τον Τσίπρα.
Πρωτοστάτησε κινούμενος ύπουλα στην διαδοχή του ώστε να συνεχίσει να ελέγχει το κόμμα και προετοιμάζει το έδαφος με εξορμήσεις στελεχών του στην επαρχεία σε περίπτωση που δεν καταφέρει να το ελέγξει πλήρως.
Αν αναρωτιέστε γιατί ο Άδωνις προκαλεί θρασύτατα η απάντηση είναι ΣΑΜΑΡΑΣ



Αυτή την στιγμή στη ΝΔ διεξάγετε ένας άτυπος πόλεμος για το αν θα υπερισχύσει η γραμμή της Ντόρας ή η γραμμή Σαμαρά που παραπέμπει στην διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ το 2009 και την φυγή της Ντόρας το 2010



Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ στο ΠΑΡΟΝ


Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ό «άξονας του κακού» μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Με διακαή τον πόθο τους να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή και να δικαιωθούν πολιτικά έναντι των αντιπάλων τους, καταστρώνουν σχέδια προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους.

Δηλαδή, ενώ ο ελληνικός λαός τους έδιωξε από την πόρτα, εκείνοι να… μπουν από το παράθυρο. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν οι επιδιώξεις τους αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τους στόχους των κομμάτων τους. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να εκτείνονται και πέρα από αυτά.

Κι αν στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου οι συνέπειες για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι περιορισμένες, λόγω της περιορισμένης απήχησής της στην κοινωνία, στην περίπτωση του κ. Σαμαρά τα πράγματα είναι και σοβαρά και περίπλοκα, καθότι η ευόδωση των σχεδίων του περνά μέσα από την αποδυνάμωση ή ακόμη και την ανατροπή του Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί όχι και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε με σθεναρό τρόπο τον κ. Μητσοτάκη για να εκλεγεί αρχηγός, προκειμένου η παράταξη να μην πέσει στα χέρια του… Καραμανλικού Β. Μεϊμαράκη, η στάση του έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα. Η στήριξη έχει μετεξελιχθεί σε ανοχή κι αυτή, όπως όλα δείχνουν, έχει ημερομηνία λήξεως. Η μόνιμη επωδός των σαμαρικών στελεχών για τον κ. Μητσοτάκη είναι πως «δεν μπορεί», ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σαμαρά, στη Δημοκρίτου, ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι «ο Κυριάκος θα είναι μια παρένθεση» στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ότι, αν και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα στην κορυφή της παράταξης. Είτε για να επιστρέψει ο ίδιος είτε για να προωθήσει στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης και επιρροής του, με τον Άδ. Γεωργιάδη να προβάλλει ως το… ακλόνητο φαβορί.

Τις ανησυχίες της ως προς τα σκοτεινά σχέδια του κ. Σαμαρά έχει εκφράσει κατά καιρούς και η Ντ.Μπακογιάννη, η οποία προσπαθεί -χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα- να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Β. Μεϊμαράκη. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι, όπως και να ‘χει, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μείνει άπραγος για μεγάλο χρονικό διάστημα -«το ‘χει στο DNA του να ανακατεύει τα πράγματα», λένε- και δεν αποκλείουν, αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τον κ. Μητσοτάκη, να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, διασπώντας επί της ουσίας τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό θα ήταν και το πιο λογικό, για να μη φορτωθεί τα μη βιώσιμα χρέη και τα δάνεια που έχει η παράταξη. Θεωρούν, δε, ότι στον νέο αυτόν φορέα θα συνδράμει και ο Β. Βενιζέλος, με τον οποίο, εκτός από τον πόθο για επιστροφή στην πρώτη γραμμή, τον συνδέουν η κυβερνητική τριετία 2012-2014 και τα… πεπραγμένα τους. Εκεί θα βρουν επίσης καταφύγιο και τα διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διέπρεψαν επί ημερών Κ. Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου