Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Δεν ακούς τα βογγητά...παλικάρι?



Υπάρχει μεγάλη ενόχληση των ανθρώπων στο Λαύριο που ξέρουν το Μακρονήσι.
Υπήρχε μια ατάκα του Θανάση Σκαμνάκη στην εφημερίδα ΠΡΙΝ,που του το είχαν μεταφέρει, γράφοντας το σε ένα πολύ καλό κείμενο όπου ένας ψαράς ακούγοντας κάποιους να μιλάνε πολύ εύκολα για την ανάπτυξη της Μακρονήσου είπε στην παρέα τους: "Δεν ακούς τα βογγητά...παλικάρι?" (στο 9ο λεπτό στο ηχητικό)


Ακούστε το ηχητικό στο  ΚΟΚΚΙΝΟ


«Πρέπει να διασωθεί η Μακρόνησος και η ιστορική μνήμη», τονίζουν ο Θ. Κάππος και ο Κώστας Μανταίος στην εκπομπή «Η Φυλή των Φίλων» - Ο ρ/σ Στο Κόκκινο πρωτοστατεί στην καμπάνια για να ανακηρυχτεί η Μακρόνησος μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στα πρότυπα του Ρόμπιν και του Ελις Αϊλαντ


Η Μακρόνησος είναι μια άγονη γραμμή γης μόλις 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων απέναντι από το Λαύριο, που αποτέλεσε από το 1946 και για πολλά χρόνια τον τόπο εξορίας και βασανιστηρίων των αριστερών και των κομμουνιστών.

«Αυτός ο τόπος κινδυνεύει από την ιστορική οκνηρία», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο Θανάσης Κάππος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων, Κώστας Μανταίος καλεσμένοι στην εκπομπή «Η Φυλή των Φίλων» του Κώστα Αρβανίτη.

Μετά τις εκογές της 1ης Απριλίου του 1946 η τότε κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο την «εξυγίανση» των στρατοπέδων από «ύποπτους» στρατιώτες... Οι πρώτοι κρατούμενοι της Μακρονήσου ήταν αριστεροί πολίτες που είχαν συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση σε αρκετές περιπτώσεις μαζί και με τα παιδιά τους.

Ας θυμηθούμε και την σχετική δήλωση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, πως «στη Μακρόνησο αναγεννάται η Ελλάς ωραιοτέρα στην ψυχή των Ελλήνων» [...] «Αποφασίζεται ο περιορισμός των αριστερών στρατευσίμων εις ορισμένα στρατόπεδα δια να υποστούν αποτοξίνωσιν. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες δέον να εκκαθαρισθούν από αριστερίζοντες η υπόπτους αριστερισμού»...

 Το 1995 το επίσημο κράτος αναγνώρισε την Μακρόνησο ως τόπο ιστορικής μνήμης με απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που προβλέπει τον περιορισμό της δόμησης και καθόρισε την χρήση γης. Όμως τον τελευταίο καιρό επιχειρείται μια προσπάθεια απαξίωσης της ιστορικής μνήμης του χώρου και πολύ εύκολα ορισμένοι μιλούν για αξιοποίηση του τόπου αυτού.

Ο ρ/σ Στο Κόκκινο για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους ξεκινάει καμπάνια για να ανακηρυχτεί η Μακρόνησος μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστεί η ιστορική μνήμη και να σταματήσουν οι ορέξεις των απανταχού τοπικών όρνεων, που «βλέπουν» κέρδος στην καταπάτηση και διαπόμπευση της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου