Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Επιτέλους αλλαγές διευθυντών σε «νευραλγικές» θέσεις του υπ. Περιβάλλοντος



ξεχωρίζει η μετακίνηση του «διαχρονικού» διευθυντή της νευραλγικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που παρέμενε στη θέση του ανεξαρτήτως κυβερνήσεων από το 1999 και παρά την κριτική για τους χειρισμούς του. Ο Επαμεινώνδας Τολέρης «χειρίστηκε την αδειοδότηση όλων των μεγάλων έργων της τελευταίας δεκαπενταετίας, από ολυμπιακά έργα μέχρι τις παραχωρήσεις των οδικών αξόνων, και ως εκ τούτου έχαιρε ιδιαιτέρως της εκτίμησης του κατασκευαστικού κλάδου»

Από το LEFT


Με διαφορετική αντίληψη από τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται το υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τελευταίο παράδειγμα τις αλλαγές στις νευραλγικές θέσεις των διευθυντών των υπηρεσιών του.

Στις σχετικές αλλαγές που αποφάσισε ο Παν. Σκουρλέτης, ξεχωρίζει η μετακίνηση του «διαχρονικού» διευθυντή της νευραλγικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που παρέμενε στη θέση του ανεξαρτήτως κυβερνήσεων από το 1999 και παρά την κριτική για τους χειρισμούς του. Ο Επαμεινώνδας Τολέρης «χειρίστηκε την αδειοδότηση όλων των μεγάλων έργων της τελευταίας δεκαπενταετίας, από ολυμπιακά έργα μέχρι τις παραχωρήσεις των οδικών αξόνων, και ως εκ τούτου έχαιρε ιδιαιτέρως της εκτίμησης του κατασκευαστικού κλάδου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή».

Να σημειωθεί ακόμα, ότι καλύφθηκε επίσης η κενή από πέρσι θέση του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Καθημερινή:

Στην επανατοποθέτηση γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στο υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Ξεχωρίζει η μετακίνηση του «ισόβιου» διευθυντή της υπηρεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο οποίος παρέμενε επικεφαλής της υπηρεσίας από το 1999, παρότι είχε δεχθεί σοβαρή κριτική για τους χειρισμούς του σε σειρά θεμάτων.

Ο Επαμεινώνδας Τολέρης (ή... «υπουργός», όπως ήταν γνωστός στους συναδέλφους του λόγω της παραμονής του στην ίδια θέση παρά τις εναλλαγές υπουργών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους), χειρίστηκε την αδειοδότηση όλων των μεγάλων έργων της τελευταίας δεκαπενταετίας, από ολυμπιακά έργα μέχρι τις παραχωρήσεις των οδικών αξόνων, και ως εκ τούτου έχαιρε ιδιαιτέρως της εκτίμησης του κατασκευαστικού κλάδου. Τη θέση του ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης αναλαμβάνει ο Χρήστος Παπακωσταντίνου, που υπηρετεί στην ίδια διεύθυνση.

Αξιοσημείωτη είναι η πλήρωση της θέσης του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που παρέμενε τυπικά «ακέφαλη» για περισσότερο από ένα έτος. Επικεφαλής ανέλαβε η κ. Γεωργία Κοτίνη, που κάλυπτε μέχρι σήμερα προσωρινά τη θέση. Τέλος, ο Χρήστος Χαραλάμπους αναλαμβάνει γενικός διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών, η Μάρθα Κρητικού γενική διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής και ο Νικόλαος Μάναλης γενικός διευθυντής Χωρικού Σχεδιασμού.

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός εφαρμόζει σύστημα εναλλαγής των στελεχών του ΥΠΕΚΑ στις διευθυντικές θέσεις (πρακτική γνωστή στον ιδιωτικό τομέα ως rotation). Οι συνήθεις πρακτικές ήταν τόσο η αντικατάσταση των «κομβικών» διευθυντών όσο και το «ψυγείο», για όσους δεν ήταν αρεστοί στον εκάστοτε υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου