Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αλεξιάδης: Με νόμο θα δοθεί παράταση ώστε να μην παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ(βίντεο)





  • Ο αν. υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του το πρωί στο Mega, ότι θα δοθεί παράταση με νόμο, ώστε να μην παραγραφούν οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ. 
  • Αναφορικά με τις 100 δόσεις θα υπάρξουν κριτήρια ώστε αν κάποιος έχει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό 200.000 να μην μπορεί να επωφελείται της ρύθμισης. Επιπλέον συζητείται στο υπουργείο, ότι δεν μπορεί να χάνεται το δικαίωμα συμμετοχής στη ρύθμιση αν κάποιος δεν πληρώσει άλλες του φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο οποίο θα προβλέπεται απαλλαγή, κάτι όμως που φυσικά δεν θα ισχύει για περιπτώσεις χρημάτων από λαθρεμπόριο, ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν κίνητρα για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Ενώ πρόσθεσε ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών θα είναι καθολική για τις συναλλαγές των φορολογούμενων συμπεριλαμβανομένων και τις πληρωμές στους γιατρούς.





Κατερίνα Μπρέγιαννη στην ΑΥΓΗ


«Θα στοχεύσουμε τους φορολογικούς ελέγχους πρώτα στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν άβατα, το μόνο άβατο που αναγνωρίζουμε είναι το Άγιο Όρος».




Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η στοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, αλλά των λαθρεμπόρων. Αντέδρασε έντονα στην παρακώληση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών. «Δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα να φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους». Ενώ υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ θα ασχολείται μόνο με το οικονομικό έγκλημα και όχι με φόρους και τελωνεία.

Ο αν. υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του το πρωί στο Mega, ότι θα δοθεί παράταση με νόμο, ώστε να μην παραγραφούν οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ. «Οι έλεγχοι στις λίστες αποδίδουν καθώς κάθε μια φέρνει κατά μέσο όρο έσοδα 600.000 ευρώ». Συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ο πολίτης που τα χρήματά του αιτιολογούνται από την φορολογική του δήλωση, ή με άλλους τρόπους π.χ. αγοραπωλησία.

Αναφορικά με τα capital controls δήλωσε ότι εξομαλύνεται η κατάσταση σταδιακά παρόλο που δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια για το θέμα αυτό ενώ εκτίμησε ότι δεν αφορούν τον περισσότερο κόσμο τόνισε ο υπουργός καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να σηκώνουν καθημερινά 400 ευρώ.

Αν δεν υλοποιήσουμε τη συμφωνία δεν θα πάρουμε χρηματοδότηση υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης και δήλωσε αισιόδοξος γιατί σύμφωνα με την εικόνα που έχει «πάμε καλά» και η κοινωνία αναγνωρίζει τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση και τον στηρίζει.

Άμεσα υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα κριτήρια για τις 100 δόσεις


Αναφορικά με τις 100 δόσεις θα υπάρξουν κριτήρια ώστε αν κάποιος έχει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό 200.000 να μην μπορεί να επωφελείται της ρύθμισης. Επιπλέον συζητείται στο υπουργείο, ότι δεν μπορεί να χάνεται το δικαίωμα συμμετοχής στη ρύθμιση αν κάποιος δεν πληρώσει άλλες του φορολογικές υποχρεώσεις.



Ωστόσο ο υπουργός επεσήμανε ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα με τους θεσμούς, γιατί όταν για παράδειγμα, πέφτουν πολλές δόσεις να πληρωθούν στον ίδιο μήνα δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, χωρίς καθυστέρηση. Γενικά, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην «φεύγουν» οι πολίτες από τις 100 δόσεις.

Σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο οποίο θα προβλέπεται απαλλαγή, κάτι όμως που φυσικά δεν θα ισχύει για περιπτώσεις χρημάτων από λαθρεμπόριο, ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν κίνητρα για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Ενώ πρόσθεσε ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών θα είναι καθολική για τις συναλλαγές των φορολογούμενων συμπεριλαμβανομένων και τις πληρωμές στους γιατρούς.

Πρόσθεσε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με έμμεσους φόρους σε καύσιμα και τσιγάρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ήδη η λίστα με τα ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών ως το 2016, ΕΝΦΙΑ εξωτερικού και περιουσιολόγιο


Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 θα υπάρξει εξομοίωση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Το πολύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS ενώ θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους μικροιδιοκτήτες. Συζητείται η εφαρμογή ΕΝΦΙΑ εξωτερικού όπου θα φορολογείται η περιουσία Ελλήνων πολιτών σε ξένες χώρες. Γιατί όπως εξήγησε συνιστά φορολογική αδικία, αυτός που έχει ένα δυάρι στην Ελλάδα για να κατοικεί, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, ενώ αυτός που έχει ακίνητο 1,5 εκ. στο Λονδίνο να μην πληρώνει φόρο περιουσίας, ούτε ένα ευρώ.

Δεν είναι πολιτική επιλογή μας ο ΕΝΦΙΑ ή αυτή η φορολογική πολιτική αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε. Αναφορικά με το περιουσιολόγιο εξήγησε ότι θα βγει μια εφαρμογή στο TAXIS που θα περιλαμβάνει όλα τα γνωστά στοιχεία που ήδη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα, σκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και θα υπάρχουν κενά πεδία π.χ. ακίνητα εξωτερικού, μετοχές, χρήματα κ.α. ώστε να συμπληρωθούν ή να τροποποιηθούν από τους πολίτες. Διευκρίνισε τέλος, ότι άλλο οι πίνακες π.χ. που μπορεί να κοστίζουν 800.000 ευρώ ή και 1 εκ. και δεν φορολογούνται ούτε ένα ευρώ.

«Ακούμε μια κριτική σαν να έχουμε δεδομένα κάποια πράγματα αλλά κάναμε τη συμφωνία, θα την υλοποιήσουμε και αν ο έλεγχος αποδείξει ότι πάμε καλά τότε θα πάρουμε χρηματοδότηση. Από το καλοκαίρι του 2014 έχουμε να πάρουμε χρηματοδότηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου