Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο συγκρότησης οικουμενικής



Οικουμενική θα ήταν μια σκέψη υπό συζήτηση μόνο στην περίπτωση που αντιπολίτευση θα ήταν ένα άλλο ΠΑΣΟΚ και μια άλλη ΝΔ

  • «Συγκεκριμένα συγκροτήματα ΜΜΕ προσπάθησαν να εμφανίσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιδίωξή του για συνεννόηση, μέσα από τη σύγκληση της σύσκεψης, ως αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει και ως προεργασία για την συγκρότηση οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος»


Από το ΚΟΚΚΙΝΟ

Κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν ότι η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους της διαφθοράς και της διαπλοκής που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Όπως σημειώνουν, τα κέντρα αυτά «επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών, είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Με αφορμή τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η έκβαση της σύσκεψης ήταν αναμενόμενη για την κυβέρνηση, η οποία επιδίωξε τη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «προκειμένου κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον λαό».

Σύμφωνα πάντα με κύκλους του Μαξίμου, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα σε κοινωνικό επίπεδο και εν συνεχεία στη Βουλή. Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της, να χαράξει και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή με τη στήριξη της κοινωνίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες λίγες ώρες μετά την μαραθώνια σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει «με τη στήριξη της κοινωνίας, που για πρώτη φορά βλέπει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και να απαλλάξει τον τόπο από την διαπλοκή». Στο κλίμα αυτό, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί ορόσημο για την απομείωση του χρέους».

Για την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να ανταποκριθούν στο εγχείρημα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η προσπάθεια να μη συγκληθεί ή και να υπονομευτεί η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ήταν εμφανής αρκετές ημέρες πριν από τη σύγκλησή της. «Συγκεκριμένα συγκροτήματα ΜΜΕ προσπάθησαν να εμφανίσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιδίωξή του για συνεννόηση, μέσα από τη σύγκληση της σύσκεψης, ως αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει και ως προεργασία για την συγκρότηση οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι «είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση εκλεγμένη μόλις πριν από δύο μήνες, αμφισβητείται ως προς την σταθερότητά της.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που πρωθυπουργός καλεί σε συνεννόηση για κρίσιμα εθνικά θέματα και η αντιπολίτευση υπονομεύει τόσο την συνεννόηση, όσο και την ίδια την σύσκεψη, πριν αυτή διεξαχθεί».

Όπως εξάλλου επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «ορισμένα κόμματα, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εξαρτούν τη παρουσία τους στη σύσκεψη από την προοπτική να κληθούν να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ δε δίστασαν να καταγγείλουν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να του στείλουν επιστολές υποδεικνύοντάς του ποια θέματα μπορεί να έχει η ατζέντα της Σύσκεψης και ποια όχι».

Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο συγκρότησης οικουμενικής και υπογραμμίζει πως «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ουδέποτε σκέφτηκαν τη προοπτική μετάβασης σε οικουμενικό σχήμα, αφού η λαϊκή εντολή, παρά την δύσκολη συμφωνία του καλοκαιριού, είναι ακόμα νωπή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολιτικά σταθερή».

Ως προς τη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «τα δύο κόμματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, συντάχθηκαν ολοκληρωτικά με τα κέντρα αυτά. Αρνήθηκαν τον διάλογο για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, για σαφώς μικροπολιτικούς λόγους, αλλά και προσπαθώντας να μην γίνει εμφανής η αδυναμία τους, να καταθέσουν συγκροτημένες θέσεις για τα ζητήματα αυτά. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι αρνήθηκαν να συγκλίνουν με την κυβέρνηση σε κοινές θέσεις απέναντι στους θεσμούς για το ασφαλιστικό και μάλιστα για ζωτικά θέματα όπως η διασφάλιση των κύριων συντάξεων».

«Για να το πούμε καθαρά, το μόνο που φάνηκε να τους ενδιαφέρει είναι να αποδυναμωθεί η ελληνική θέση στην διαπραγμάτευση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να συμμετάσχουν στη χάραξη μιας εθνικής κόκκινης γραμμής για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι «αιτία για αυτό είναι η βαθιά πολιτική κρίση στην οποία βρίσκονται σήμερα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η απροθυμία τους να αναλάβουν την ευθύνη για τα διαχρονικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, τις 11 αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων κατά την περίοδο των Μνημονίων και βεβαίως την αρπαγή των αποθεματικών με το PSI». Ειδικά δε για το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως «έχει φτάσει σε σημείο να κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τους Σοσιαλιστές της Ευρώπης, οι οποίοι αναζητούν προοπτικές συνεργασίας με την Αριστερά, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Πορτογαλία».

2 σχόλια:

  1. Κάποιοι παλιοί γραβατωμένοι ΠΑΣΟΚτζήδες δεν πλησιάζουν σήμερα γραβάτα ούτε κατα φαντασία επειδή έτσι τους διατάζει το νέο μεγάλο αφεντικό ο ψευτοαριστερός Αλέξης Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δείς κάτι ψευτοκομμουνιστές και ΛΑΕκιστές,που για να αναδείξουν την αριστεροσύνη τους θα φτάσουν να φορέσουν πάλι το ζιβάγκο..
    Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες,που έλεγε εκείνος ο παλιός γραμματέας.....
    Το αριστερόμετρο νάναι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή