Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Προς σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή των Podemos η Ισπανία




  • Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα πακέτο 8 μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συζητήσει και με τους Ποδέμος και με τους ΘιουδαδάνοςΤελικά ο χαμένος είναι ο Μαριάνο Ραχόι αφού κανείς δεν συνεργάζεται μαζί του. Αρα η εκλογή του μοιάζει αδύνατη. Μέχρι αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα εχουν εκφραστεί δημόσια για την άρνησή τους αυτή, οπότε ο Σάντσεθ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και θα κάνει τα πάντα γι αυτό. Για δύο λόγους: Καταρχήν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές το PSOE θα χάσει πολλές ψήφους και δεύτερον αν γίνει συνέδριο τον Φεβρουάριο μάλλον οι βαρώνοι δεν θα τον αφήσουν να επανεκλεγεί ΓΓ του κόμματος. Άρα δεν του μένει άλλη επιλογή από το να γίνει πρωθυπουργός!





Διαβάζουμε τον σχολιασμό της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ισπανία:


Dora Makri

Το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά σιγά. Ας πούμε η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι μικρές και ασήμαντες χώρες. Η Ισπανία όμως είναι η τέταρτη οικονομία στην Ευρώπη και ετοιμάζει κυβέρνηση αριστεράς.

Ο βασιλιάς Φελίπε , είναι αυτός που θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προφανώς θα τη δώσει στον Μαριάνο Ραχόι όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ επιθυμεί να " εικονοποιηθεί" η αποτυχία Ραχόι την ώρα της μη ψηφοφορίας του μέσα στο κοινοβούλιο.
Η πρόταση Ιγκλέσιας σήμερα στον βασιλιά για κυβέρνηση αριστεράς με πρωθυπουργό Σάντσεθ, αντιπρόεδρο Ιγκλέσιας και έναν υπουργό της Ενωμένης Αριστεράς , προκάλεσε διάφορα εμφράγματα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα πακέτο 8 μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συζητήσει και με τους Ποδέμος και με τους Θιουδαδάνος. Τελικά ο χαμένος είναι ο Μαριάνο Ραχόι αφού κανείς δεν συνεργάζεται μαζί του. Αρα η εκλογή του μοιάζει αδύνατη. Μέχρι αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα εχουν εκφραστεί δημόσια για την άρνησή τους αυτή, οπότε ο Σάντσεθ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και θα κάνει τα πάντα γι αυτό. Για δύο λόγους: Καταρχήν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές το PSOE θα χάσει πολλές ψήφους και δεύτερον αν γίνει συνέδριο τον Φεβρουάριο μάλλον οι βαρώνοι δεν θα τον αφήσουν να επανεκλεγεί ΓΓ του κόμματος. Άρα δεν του μένει άλλη επιλογή από το να γίνει πρωθυπουργός!


και από την Εφημερίδα την Συντακτών

Τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές και κόμματα της Αριστεράς πρότειναν οι Podemos, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

«Του είπα ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος τόνισε πως φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας που φάνταζαν αξεπέραστες, με δεδομένες τις αυτονομιστικές τάσεις που κυριαρχούν στη χώρα. 

1 σχόλιο:

  1. Χερμάν Κάνο: Podemos - Η πρόκληση για την Ισπανία σε μια «νοσηρή» πολιτική στιγμή
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/12/podemos_26.html

    Χόρχε Μορούνο (Podemos): «Στην κοιλιά του κήτους - Σε κατάσταση και Δον-Κιχωτική και Μακιαβελική»
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/12/jorge-moruno-podemos.html

    Ινίγκο Ερρεχόν: «Με το Podemos η λαϊκή πλειοψηφία πρέπει να ανακτήσει την αιχμαλωτισμένη από τις ελίτ δημοκρατία»
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/12/podemos.html

    Ισπανία - Ελλάδα: Διαφορετικά κομματικά σκηνικά. Το αδιέξοδο στην ελληνική Αριστερά & «Κεντροαριστερά»
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/05/4-0.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή