Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ το χρόνο για νέες ΟΜΑΔΕΣ παραγωγών



  • Τη δυνατότητα να ενισχυθούν με ποσό έως 100.000 ευρώ το χρόνο για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας τους έχουν νέες ομάδες παραγωγών.


Ακούστηκε και η άποψη να δοθούν ατομικά δάνεια στους μικρομεσαίους αγρότες(και όχι μόνον) για να γίνουν ανταγωνιστικοί...και αν δεν γίνουν ανταγωνιστικοί ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα?(αυτό νομίζω γινόταν και απέτυχε στην πράξη)




Κυριάκος Ζωγραφάκης

Κάποια στιγμή πρέπει το Εμείς να υπερτερήσει του Εγώ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η συλλογική προσπάθεια πέρα από το οικονομικό όφελος, διαμορφώνει διαφορετικές συνειδήσεις. Σε τελευταία ανάλυση δεν μπορούμε σαν αριστεροί να μην το συνειδητοποιούμε αυτό. Η συλλογική προσπάθεια πέρα από αντίδοτο ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι κομμάτι της ιδεολογίας μας.


Γιάνννης Χατζηχρήστος

Μπορούν 100 γεωργοί με 20-30 στρέμματα ο καθένας να λειτουργούν οικονομικά και αποδοτικά 100 τρακτερ?

Η απάντηση είναι προφανώς Όχι.
Αλλά πάνω στο πως λύνεται το πρόβλημα υπάρχουν σήμερα δυο μόνο εναλλακτικές λυσεις:

H των νεοφιλελεύθερων: Λύνει το πρόβλημα περιορίζοντας (με ΚΑΠ, μνημόνια, φορολογικές πολιτικές, τραπεζικούς κανόνες κλπ) τον αριθμό των παραγωγών. Όσοι απομείνουν, μεγαλώνουν την στρεματική τους απόδοση. Στο τέλος το σύστημα καταλήγει πάντα ελεγχόμενο από 2-3 πολυεθνικές σπόρων ή εμπορικές (MacKinzey "10 χρόνια μπροστά", 2011, ΣΕΒ/ΙΟΒΕ, σελ 47 και μετά)

Η άλλη (της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των συμμάχων της): Λύνει το πρόβλημα δημιουργώντας κίνητρα συνεργατισμού (με φορολογικά κίνητρα και νόμους) των 100 γεωργών σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή επιχειρήσεις του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας, που μπορούν έτσι να κανουν την δουλειά τους με 5 τρακτέρ αντί για 100.

Και στις δυο λύσεις κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Προσωπικά συντάσσομαι με την λύση όπου ο χαμένος θα είναι ο μεγαλοεκπρόσωπος της εταιρείας τρακτερ (το ίδιο ισχύει και για τα αγροεφόδια, την διάθεση του προϊόντος κλπ), μιας και η νεοφιλελέ λύση είναι, όπως πάντα, κοντόφθαλμη: Αυτό που πραγματικά πετυχαίνει στο τέλος είναι να αδειάζει την ύπαιθρο από ανθρώπους και παραγωγικές δραστηριότητες.

ΥΓ: Η κάθε μορφής βίαιης κολεκτιβοποίηση που προτάθηκε τον προηγούμενο αιώνα δεν είναι κάποια άλλη τρίτη λύση, μιας και οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτή των νεοφιλελεύθερων: Έλεγχο της παραγωγής από 2-3 (κρατικά) σχήματα. Το ίδιο ισχύει και με την άλλη δήθεν"λύση" για να διατηρηθούν τα τρακτερ, αυτή που λέει "μπουκωσε τους με επιδοτήσεις χωρίς να παραγουν. Αρκεί να μας ψηφίζουν"


Από το ypaithros.gr

Τη δυνατότητα να ενισχυθούν με ποσό έως 100.000 ευρώ το χρόνο για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας τους έχουν νέες ομάδες παραγωγών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου το Σάββατο 27 Αυγούστου από το ορεινό χωριό Στρόπωνες της Εύβοιας όπου έδωσε το παρόν στην τοπική «γιορτή της ντομάτας».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία αναγνώρισης και κριτηρίων των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών ώστε να διευκολύνεται η σύστασή τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Αποστόλου:


«Με το Νόμο 4384/2016 μπήκαν οι βάσεις για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος  και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργατικής επιχειρηματικότητας με την ενεργό συμμετοχή των αγροτών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία αναγνώρισης και κριτηρίων των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών ώστε να διευκολύνεται η σύστασή τους.

Οι ομάδες αυτές μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά  με ένα κατ’ αποκοπή ποσό για τα 5 πρώτη έτη λειτουργίας τους με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσουν και το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για προσέγγιση νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ.

Η στήριξη της κάθε ομάδας ή οργάνωσης μπορεί να φτάσει στις 100.000 € το χρόνο και είναι για πέντε χρόνια.

Παράλληλα, από το Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούνται δράσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης στις εκμεταλλεύσεις , αλλά και  συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων ή ομάδων παραγωγών με μεταποιητικές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας, διαδικασιών ή προϊόντων μεταποίησης, προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

«Σας παρέχονται σήμερα μια σειρά χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία για να κάνετε τη δουλειά σας και να αυξήσετε το εισόδημά σας. Αξιοποιήστε τα με τον καλύτερο τρόπο που εσείς εκτιμάτε» κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου