Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Γαλαντόμος...


  • Ξεκίνησε φτωχός από την Ακαδημία Πλάτωνος και έγινε κροίσος. Ευγενής και ευχάριστος, γλεντζές και άνθρωπος «έξω καρδιά». Μα και αποφασιστικός και αδίστακτος στις επιχειρηματικές του κινήσεις, χτίζοντας αυτοκρατορίες από το τίποτα. Αγόραζε φθηνά και πούλαγε πανάκριβα και, από μεσίτης στη Βηρυτό, έχτισε από το μηδέν την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ. Ηταν παντός καιρού και κόμματος, μα, τώρα, όπως φαίνεται, (ξανα)έμπλεξε άσχημα!



Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ στην Ελευθεροτυπία το 2014...που κανείς δεν την έκλαψε


Μίδας; Μερικοί λένε ότι στις επιχειρηματικές κινήσεις του μετά το 1991-1992 του έμοιασε έστω και λίγο... Κροίσος; Ω ναι! Σίγουρα ναι! Φρόντιζε γι' αυτό με κάθε τρόπο και να φαίνεται, όχι μόνο να είναι. Οποιοι έχουν πάει στα σπίτια του στη Βαρυμπόμπη και απέναντι από τον Πόρο, το είδαν, το ακούμπησαν, το ένιωσαν.

Πήρε το σπίτι της Βαρυμπόμπης της οικογένειας Ωνάση μέσω του Λιβανού και το έκανε τέτοιο που ο Ωνάσης θα τα έχανε... Η «Δυναστεία» τέτοια σπίτια δεν είχε...

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πείνασε κυριολεκτικά στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου ζούσε με τους γονείς του και μας το έλεγε συχνά. Και εκείνη τη ζωή ήθελε να την εκδικηθεί. Τα κατάφερε να «χτυπιέται» σε μεγάλα σαλόνια με ονόματα-θρύλους της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής. Από τον Βαρδινογιάννη, τον Κυριακού και τον Κόκκαλη, μέχρι τους Λάτσηδες και, τελευταία, τον Μελισσανίδη.

Ευγενής και ευχάριστος, ενδιαφέρων άνθρωπος, γλεντζές, «έξω καρδιά» στην παρέα. Αποφασιστικός και αδίστακτος στις επιχειρηματικές του κινήσεις, έχτισε αυτοκρατορίες από το τίποτα, αγόραζε φθηνά και πούλαγε πανάκριβα, στην κατάλληλη στιγμή. Από μεσίτης ασφαλειών στη Βηρυτό, μαζί με τον συνεταίρο του Ταμπουρά, έχτισε από το μηδέν την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, την οποία μοσχοπούλησε τον Ιούνιο του 2001 στην Eureko. Μόνο η αξία της συμμετοχής του στην ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ υπολογιζόταν τον Αύγουστο του 1999 στα 500 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή κοντά 1,5 δισ. ευρώ... Μαζί με την Banco Comercial Portugues, με την οποία συμμετείχε ισότιμα 50-50, ίδρυσε το 2001 τη NOVA ΒΑΝΚ, και, λίγα χρόνια μετά, το 2005, πούλησε έγκαιρα, στην BCP, το μερίδιό του για 330 εκατ. ευρώ.

Τα κανάλια ΑΛΦΑ και 9


Πήρε τον ΑΛΦΑ και το ΚΑΝΑΛΙ 9, και παρότι τα χρέη του ήταν ήδη 244,5 εκατ. ευρώ, πούλησε το 2008 το 70% του ALPHA MEDIA GROUP στο RTL GROUP με τίμημα 125,7 εκατ. ευρώ. Με τις ζημιές να αυξάνονται κάθε επόμενο χρόνο και αφού οι Γερμανοί συμμάζεψαν και καθάρισαν το σταθμό, ο Δημήτρης Κοντομηνάς ξαναγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του ALPHA MEDIA GROUP από τους Γερμανούς και, όπως ακούστηκε, με όλα τα έξοδα λειτουργίας μέχρι το τέλος του '12 πληρωμένα. Παράλληλα ασχολήθηκε, άλλοτε με μικρότερη και άλλοτε με μεγαλύτερη επιτυχία, με διάφορες δραστηριότητες. Από την κινητή τηλεφωνία με τη MOBITEL, αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων κινητής τηλεφωνίας TELESTET το 1993, την οποία, αφού έκλεισε όλα τα μέτωπα πούλησε αργότερα στη VODAFON, ώς την παροχή υπρεσιών υγειονομικής περίθαλψης με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, το on line gaming και τα VILLAGE. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, από την Κύπρο και την Αίγυπτο ώς την Κίνα, είναι ισάξιες, αν όχι μεγαλύτερες, με αυτές στη χώρα.

Ηθελε ποτέ να μην ξέρουν ούτε οι αντίπαλοι ούτε οι φίλοι τι μπορεί να κάνει και πού μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή.

Για το πρώτο φρόντιζε να έχει στενούς φίλους σε κάθε κόμμα, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε κόμβο της χώρας.

Το δεύτερο το κατάφερνε με το χλιδάτο ιδιωτικό αεροπλάνο του. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού έχουν και δείχνουν τέτοια οικονομική ισχύ.

Γαλαντόμος...


Με τους φίλους (και ιδιαίτερα τις φίλες...) ήταν ο ορισμός της γαλαντομίας. Εάν αγαπούσε κάποιον(α) δεν δίσταζε και στο πιο δύσκολο ταξίδι, στο πιο ακριβό δώρο.

Ενα αυτοκίνητο μπορούσε να βρεθεί κάτω από το σπίτι κάποιου(ας) αν τον είχε ενθουσιάσει...

Το ίδιο απόλυτος ήταν και είναι και στο ανάποδο. Θα μπορούσε να πάει στα δικαστήρια και για ψιλά εάν θύμωνε, ή εάν θεωρούσε ότι κάποιος «ταπεινού μεγέθους» τον κοίταζε κατ' ευθείαν στα μάτια...

Το χαρακτηριστικό της πορείας του για όσους τον έζησαν από κοντά μετά το 1990 ήταν το vivere pericolossamente (ζην επικινδύνως) και μάλιστα αυτό δεν το απέφευγε - ούτε στην προσωπική του ζωή ούτε στην επιχειρηματική. Και στους δυο τομείς πέρασε κόκκινες γραμμές πλείστες όσες φορές και επιβίωσε σε μεγάλες μπόρες, όταν τον είχαν πολλοί ξεγράψει.

Κρατούσε πάντα εφεδρείες, είχε οικονομική ισχύ και τα κατάφερνε...

Βαριά σύννεφα...


Τα τελευταία χρόνια τα σύννεφα άρχισαν να γίνονται πολύ βαριά πάνω από τα παλάτια του και, αντιγράφοντας άλλους ισχυρούς, επέλεξε ως συνεργάτες τις θεωρούμενες δύο ισχυρότερες στη Δικαιοσύνη δικαστικές συντάκτριες. Αρχικά έπινε νερό στο όνομα της Γιάννας Παπαδάκου, ύστερα στο όνομα της Ιωάννας Μάνδρου. Και αυτής ήρθε η σειρά της, και πήρε ξανά τη θέση της η Γιάννα Παπαδάκου. Πίστευε ότι με τέτοια ονόματα στα ΜΜΕ του δεν θα τολμούσε κανείς να τον ακουμπήσει, γιατί τον είχαν πείσει ότι αυτού του είδους την άμυνα έχουν και οι ανταγωνιστές του.

Τα 125 εκατ. ευρώ


«Οι αντίπαλοί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη» είναι ο κεντρικός άξονας της άμυνάς του στην ιδιαίτερα βαριά κατηγορία που αντιμετωπίζει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μια κρατική επιχείρηση με την οποία έκανε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δουλειές σε ιλλιγγιώδη ύψη. Στα 125 εκατομμύρια ανεβάζουν τη ζημιά του οι έρευνες των εισαγγελέων από το «πάρε-δώσε» με τον Δημ. Κοντομηνά. Εάν υπάρχει πράγματι ζημιά και ποιο το ύψος της, αυτό μένει να αποδειχθεί.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ποσό αυτό, που είναι ιλιγγιώδες για τα δημόσια ταμεία, για τον κροίσο Κοντομηνά είναι «όχι σημαντικό». Είναι βέβαιο ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί, γι' αυτό πολλοί τον έβλεπαν ανέμελο να προσδιορίζεται τον τελευταίο καιρό από τις κινήσεις μιας μικρής (τα καβάλησε δεν τα καβάλησε τα 25...), η οποία ανέβηκε τόσο ψηλά στο κανάλι ώστε πολλοί θυμήθηκαν τη γνωστή ρήση με τη μαϊμού...


Στενοί του συνεργάτες τα περίμεναν τα άσχημα μαντάτα όταν είδαν να φεύγουν από δίπλα του την περασμένη χρονιά συνεργάτες νουνεχείς, σώφρονες και με δεκαετίες κοντά του -όπως ο δικηγόρος και διευθύνων σύμβουλος Λαυρέντης Αλβέρτης, η Κατερίνα Παρίση, ο Ν. Σακκάς- και να αντικαθίστανται στην ουσία από την παρέα του Δήμου Βερύκιου (Χαριτάτος κ.ά.), άνθρωπος ο οποίος, είναι αλήθεια, είναι δίπλα του από μικρό παιδί. «Γνωρίζει και το τελευταίο μυστικό της κρεβατοκάμαράς του», όπως έλεγε ο κροίσος χαριτολογώντας και πειράζοντάς τον δημόσια.

Παντός καιρού και κόμματος


Πριν χρόνια είχε βρεθεί σε δίνη, επιχείρησαν να τον συνδέσουν με τον Κώστα Μητσοτάκη, για να εξηγήσουν την εκτόξευση της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι ως επιχειρηματίας είναι παντός καιρού και παντός κόμματος.

Τα ταξίδια με το ιδιωτικό αεροπλάνο του ήταν για λίγους και μεταξύ των ολίγων εκλεκτών ήταν και ο Αντρίκος Παπανδρέου αρκετές φορές. Στους στενούς του φίλους και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αν και πολλοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη στενή φιλία καθώς δεν ήταν μυστική η σχέση «άσπονδης φιλίας» που διατηρούσε με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Πολλοί πίστευαν ότι στην κόντρα του με το σύστημα Ακη (Τσοτσορό κ.ά.) στον ΑΛΦΑ θα έχανε τα πάντα. Εχασε όμως συνεργάτες τότε (Ψαρράς και άλλοι) αλλά κέρδισε κατά κράτος και έγινε αφεντικό.

Λίγοι γνωρίζουν ότι και επί γερμανικής «κατοχής» στο κανάλι ο ίδιος ήταν αφεντικό στα κρίσιμα και κρατούσε με έγγραφα απόλυτα δικαιώματα. Η παλινόρθωσή του μετά την αποχώρηση των Γερμανών, που συμμάζεψαν σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του καναλιού, ήταν η επιβεβαίωση.

Η επιστροφή στον ΑΛΦΑ


Οταν επανήλθε στο κανάλι για καλά το καλοκαίρι του 2010, κάλεσε σε γεύμα μεσημεριανό στο παλάτι της Βαρυμπόμπης πέντε δημοσιογράφους και τους είπε:

«Η πατρίδα μας κινδυνεύει με αυτές τις αθλιότητες που κάνουν οι πολιτικοί. Δεν έχω καμία δουλειά με το Δημόσιο, δεν με ενδιαφέρει να κάνω καμία δουλειά, εσείς οι πέντε κάντε το δημοσιογραφικό σας καθήκον και σας στηρίζω απόλυτα χωρίς να παρεμβαίνω».

Αυτά ήταν πάνω κάτω τα λόγια. Από τους πέντε σήμερα έμεινε μόνο ο Δήμος Βερύκιος, ενώ τελευταία επανήλθε και η Γιάννα Παπαδάκου. Το όνομά του, όπως και άλλων, ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και με αυτό ασχολήθηκε (χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τότε) η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Ο Κοντομηνάς δεν είναι μπαταχτσής. Τα δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξυπηρετούνται και απλώς υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση», έσπευσε να βεβαιώσει τους πάντες μετά τις διώξεις ο Δήμος Βερύκιος.

Ερευνητέο είναι αυτό και μερικοί που εργάστηκαν εκεί, ασφαλισμένοι που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δικαστήρια και οι εισαγγελείς που έκαναν τις έρευνες, έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη, χωρίς όμως να θεωρούν ότι ο Δημ. Κοντομηνάς δεν είναι ακόμα ένας κροίσος.

Πολλοί αποδίδουν τις κατά καιρούς φήμες για αναζήτηση αγοραστή η συνεταίρου στον ΑΛΦΑ στα δικαστικά σύννεφα. Κατά καιρούς, η φημολογία έφερνε ως επενδυτές εκεί επιχειρηματικά ονόματα. Από τον Μελισσανίδη μέχρι τον Καραγιώργη ή τον Γιαννίκο του ΑΛΤΕΡ, ο οποίος πήγε να δει τα «κατατόπια» κάποια στιγμή όταν αποφυλακίσθηκε, καθώς μάλιστα είχαν πάρει μεταγραφή εκεί στενοί του συνεργάτες...


«Ασπίδα» τα ΜΜΕ


Στην πραγματικότητα ο Δημήτρης Κοντομηνάς και χρήματα έχει άφθονα και χρειάζεται τα ΜΜΕ γιατί «στην Ελλάδα είναι ασπίδα και δύναμη στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα και στη Δικαιοσύνη», όπως λένε οι επικριτές του ιδιότυπου καπιταλισμού με κρατικά χρήματα που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Αιφνιδιασμός για τους συνεργάτες του ήταν και η επιλογή του Δημήτρη Φουρλεμάδη ως «αφεντικού» στον Ομιλο. Ο Δ. Φουρλεμάδης έγινε γνωστός από την υπόθεση «Αλληλεγγύη», αν και όχι με ιδιαίτερα θετικό τρόπο.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αγγελος Φιλιππίδης έβαφε κάγκελα στη Λεωφόρο και έδειχνε πολύ προβληματισμένος. Οι πληροφορίες, από τότε, προμήνυαν θύελλα για πεπραγμένα που είχαν μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εκείνο τον καιρό χειροτονήθηκε ιερέας στη... Ρουμανία και ο Δ. Φουρλεμάδης. Τα ταξίδια στη Ρουμανία και στα Σκόπια με τον Δ. Κοντομηνά ήταν «για δουλειές πολλών εκατομμυρίων», αλλά τώρα η Δικαιοσύνη τα ψάχνει και με άλλο μάτι...

Το καλό σενάριο για τον Δημ. Κοντομηνά είναι να πληρώσει χρήματα πολλά, όπως φαίνεται ότι πλήρωσε ο Βίκτωρ Ρέστης, για τα δάνεια του κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να πείσει τη Δικαιοσύνη ότι έπεσε «θύμα ανταγωνιστικών συμφερόντων που εκμεταλλεύτηκαν τις τρύπες από τη μη πληρωμή».

Το κακό σενάριο θα είναι η Δικαιοσύνη να μην πεισθεί ή να ασχοληθεί με άλλα πολύ βαριά ονόματα που περιμένουν τη σειρά τους...

***

Η δήλωση Κοντομηνά


«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες», δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου DEMCO, ο οποίος εισήχθη για νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, μία μέρα προτού ανακοινωθεί η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημ. Κοντομηνάς αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» και πρόσθεσε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει». Γ. Δ.

**ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

«Εγώ δεν πήρα τα λεφτά...»
«Δεν τα έχω πάρει εγώ τα λεφτά», υποστήριξε ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, εις βάρος του οποίου φέρεται να έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει από τον κ. Νικολούδη και από τους εισαγγελείς διαφθοράς να τον δεχτούν και να δώσει εξηγήσεις, κάτι που δεν έγινε.

Λέει επίσης ότι θέλει «να καταλάβουν οι 2.500 υπάλληλοι του Τ.Τ., οι οποίοι έκαναν τεράστιο αγώνα να το φέρουν πρώτο το 2010 και να βρίσκονται σήμερα υπό απόλυση, πώς διαχειρισθήκαμε αυτή την εξουσία».

Τονίζοντας ότι το Τ.Τ. είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια, ανέφερε ως επιχείρημα την έκθεση του BlackRock, σύμφωνα με την οποία το Τ.Τ. είχε 5% κόκκινα δάνεια και διευκρίνισε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε προγραμματισμένο ταξίδι, προσθέτοντας ότι «πρόκειται να συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω».

Σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, ο Α. Φιλιππίδης διαβεβαίωνε ότι «θα έρθω να απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια και θα δώσω εξηγήσεις στον ανακριτή. Θα ήμουν μέντιουμ αν είχα 0% επισφαλή δάνεια. Τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών. Καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα το χρόνο πίσω». Υποστήριξε ότι για το ένταλμα ενημερώθηκε μέσω του Διαδικτύου. Πάντως ο συνήγορός του Θαν. Βαρλάμης χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του εντολέα του «απαράδεκτη, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος».

Και μια συνωνυμία

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος τού Κυριάκου Γριβέα, Παντελής Λιάτας, διευκρινίζει ότι ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας του Νικολάου, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τους εισαγγελείς διαφθοράς, είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον χημικό μηχανικό του Μετσοβίου Πολυτεχνείου Κυριάκο Γριβέα του Βασιλείου, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής πολιτικών γραφείων των πρώην πρωθυπουργών Τζαννή Τζαννετάκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Γ. Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου