Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ποιος δίνει τα θέματα που παίζουν τα ιδιωτικά κανάλια;

                                    Η φώτο είναι από τα βραβεία Μπότση στα οποία :
                        ο Σρόιτερ πήρε το βραβείο αντικειμενικής! κάλυψης της δημοσιογραφίας
                        η Κοσιώνη βραβεύτηκε για τις σημαντικές συνεντεύξεις που εξασφάλισε
                        ενώ βραβείο πήρε και η Τσικρικά για την προσφορά της στη ΝΔ...

Είναι αδύνατον να έπεσαν ταυτόχρονα στην ίδια γκάφα
Απλά παρουσίασαν ότι τους έδωσαν...και αυτό είναι εντολή
Το ερώτημα είναι ποιος τους τα δίνει
Η απάντηση είναι απλή
Η ΝΔ του Άδωνι
Αυτή στέλνει τα θέματα που θα παίξουν τα ανεξάρτητα πλουραλιστικά αμερόληπτα ιδιωτικά κανάλια.



Από την άλλη θα μου πείτε πως είναι δυνατόν ένας ιδιώτης να προβάλει ότι του δίνει ένα κόμμα χωρίς να πληρώνεται και το χειρότερο αυτά που του δίνουν να του κάνουν κακό στην αξιοπιστία.
Το ότι δεν πληρώνεται όμως είναι στα χαρτιά γιατί κάτω από το τραπέζι όλο και κάποια συναλλαγή θα παίζει... ή μπορεί να είναι και χρωστούμενα



Από την ΑΥΓΗ


Όποιος είδε τα δελτία ειδήσεων του Alpha (Σρόιτερ) και του "Ε" (Ευαγγελάτου) την Πέμπτη το βράδυ, του σηκώθηκε η τρίχα. Εκτός αν ο τηλεθεατής ήταν σινεφίλ, οπότε η τρίχα του σηκώθηκε για τον σωστό λόγο.

Τα δελτία κατάφεραν -από γκάφα- να δώσουν μια καινούρια διάσταση σε αυτό που λέγεται “fake news” (ψεύτικες ειδήσεις), λειτουργώντας ως μια παραλλαγή της γκονταρικής πρακτικής “ταινία μέσα στην ταινία”, δηλαδή ως “παρωδία μέσα στην παρωδία”. Σήμερα πάντως το δελτίο του "Ε" έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος και να επανορθώσει.

Το περιστατικό παρόλα αυτά επαναφέρει πάγια ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας ιδιαίτερα της σύγχρονης δημοσιογραφίας, όπου το στοιχείο της εγκυρότητας και της διασταύρωσης εκμηδενίζονται καθημερινά από τον παράγοντα της ταχύτητας, του κυνηγιού του θεάματος, του εντυπωσιασμού, της τηλεθέασης, των “κλικ”, της τραβηγμένης προσπάθειας και βιασύνης να στηρίξει κάποιος αυτό που από πριν έχει αποφασίσει ότι θέλει να πει.

“Είναι ένα κοριτσάκι, μια αθώα γλυκιά φατσούλα, η οποία με όλον αυτόν τον τρόπο της απλότητας και της αθωότητας απαγγέλλει λόγια μίσους που είναι φοβερά να τα βάζεις σε ένα παιδί”, είπε στο δελτίο της Πέμπτης ο έμπειρος άνκορ μαν. “Συγκλονίζουν και προκαλούν σοκ", συμπλήρωσε η δημοσιογράφος με την οποία παρουσίασαν το “θέμα”, για να “πληροφορήσει” ότι “είναι ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει με πρωταγωνιστή ένα μικρό από το καθεστώς της Β. Κορέας που είναι πολύ χαρακτηριστικό του μίσους του καθεστώτος προς τις ΗΠΑ”. “Του μίσους που καλλιεργεί”, πρόσθεσε ο παρουσιαστής ειδήσεων, δίνοντας έτσι το κάτι παραπάνω στην ανάλυση θέτοντας αυτή την κοινωνιολογική διάσταση.



Με τίτλο: "Ανατριχιαστικό: Ακόμα και κοριτσάκι έβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να απειλήσει τις ΗΠΑ", το δελτίο προέβαλε λοιπόν ένα απόσπασμα κατά το οποίο ένα κοριτσάκι από τη Β. Κορέα τραγουδάει ακαπέλα σε μια πλατεία της πρωτεύουσας μπροστά σε χιλιάδες κόσμου: "Μακάρι οι ΗΠΑ να εκραγούν σε μια μπάλα πύρινης κόλασης, μακάρι να αναγκαστούν να πεινάσουν και να παρακαλάνε και να αφανιστούν από αρρώστια {...} Να πεθάνεις Αμερική, να πεθάνεις. Σε παρακαλώ γιατί δεν πεθαίνεις; Θα γέμιζες τη μικρή μου καρδιά με χαρά". "Τόσο μίσος πραγματικά...”, σχολίασε καταληκτικά ο δημοσιογράφος.

Το δελτίο του "Alpha" έπαιξε το ίδιο απόσπασμα με τίτλο: "ανατριχιαστικό βίντεο από Β. Κορέα, απειλές και κατάρες για ΗΠΑ". Μάλιστα το περιέλαβε σε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ για τον Πούτιν, τον Τραμπ, τη Β. Κορέα. Μετά το βίντεο, το ρεπορτάζ συνεχίστηκε με το σχόλιο "οι απειλές για πυρηνικό χτύπημα προκαλούν την οργή των ΗΠΑ", ενώ αμέσως μετά πέφτει βίντεο με παλαιότερη δήλωση του εκπροσώπου του Λ. Οίκου Σον Σπάισερ να σχολιάζει: "Δεν είναι η πρώτη φορά που η Β. Κορέα χρησιμοποιεί τα προπαγανδιστικά μέσα. Δεν θα σχολιάζουμε κάθε φορά που χρησιμοποιεί προπαγάνδα". Το ρεπορτάζ τελειώνει με την είδηση ότι ο Πούτιν φοβούμενος επέμβαση ΗΠΑ, στέλνει στρατό στα σύνορα με Β. Κορέα.


Πού ξεκινάει η είδηση και πού η φάρσα είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτο.


Φυσικά επρόκειτο για απόσπασμα από την κωμική ταινία “The Interview” (Η Συνέντευξη) η οποία κυκλοφόρησε το 2014 στον απόηχο μιας πρωτοφανούς έντασης που είχε προκαλέσει η προαναγγελία της στην Αμερική, με απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις σε περίπτωσης προβολής της, με απόσυρση της από πρεμιέρες υπό τον φόβο αυτό, με επιθέσεις χάκερ στην εταιρεία Sony, και ένα υπόρρητο φούντωμα στις ανύπαρκτες σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας. Οι αρχές της Β. Κορέας είχαν καταδικάσει την ταινία ως προσβολή του αρχηγού της, ενώ είχαν αρνηθεί εμπλοκή στην κυβερνοεπίθεση.

Πέραν από τον διεθνή ντόρο που είχε δημιουργηθεί, και ακόμα και αν δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για ταινία, δεν τους έβαλε σε υποψίες το χολυγουντιανής αρτιότητας πανοραμικό ζουμ άουτ στο τέλος του αποσπάσματος; Στην κωμωδία - παρωδία, οι ηθοποιοί Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο υποδύονται έναν παραγωγό και έναν παρουσιαστή μιας δημοφιλούς αμερικανικής εκπομπής “infotainment” που όταν μαθαίνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι φαν της, αποφασίζουν να του ζητήσουν συνέντευξη. Εν τω μεταξύ ενόψει της επίσκεψης τους, η CIA τους αναθέτει, με το πρόσχημα της συνέντευξης, να δολοφονήσουν τον ηγέτη της Β. Κορέας.

Με την παραδοχή του λάθους του, το δελτίο του "Ε" υπονόησε ότι αυτό έγινε γιατί ένα τέτοιο βίντεο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πραγματικό όταν έχεις να κάνεις με τη Β. Κορέα: "Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το φασιστικό καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει κάνει πολύ χειρότερες μορφές προπαγάνδας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Το συγκεκριμένο βίντεο όμως ήταν απόσπασμα ταινίας", έγραψε.

Όμως η ασυνείδητη προπαγάνδα που προκύπτει από τη στρεβλή είδηση, έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από τη συνειδητή προπαγάνδα που προκύπτει από τη στρεβλή είδηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου