Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το ενδεχόμενο εκλογών πείραξε πραγματικά τον Γιουνκέρ



Εκλογές δεν τις θέλει κανείς και δεν θα γίνουν,είναι όμως ένα όπλο που προκαλεί αναφυλαξία στην (δημοκρατική) Ευρώπη.
Έτσι όμως όπως οι ίδιοι παρουσιάζουν μια συμφωνία ως κωλοτούμπα ωθούν την κυβέρνηση στο να επιλέξει την ρήξη...πράγμα που δεν θέλουν.
Κατά την γνώμη μου όποια συμφωνία και αν έρθει πρέπει να γίνει δημοψήφισμα με θετική η αρνητική γνωμοδότηση από την κυβέρνηση και αυτή να πάρει πάνω από 60% για να κλείσουν τα στόματα.



Του Πέτρου Παπαβασιλείου στο altsantiri


Ηλεκτρισμό αρχίζει να παράγει η σχέση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τις δηλώσεις του δεύτερου από το Ελμάου της Βαυαρίας (περιμένουμε τις προτάσεις της Αθήνας) και την «απάντηση» του Μεγάρου Μαξίμου (καταθέσαμε πρόταση και αναμένουμε). Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο altsantiri.gr, ότι η αλλαγή στάσης του προέδρου της Κομισιόν δεν οφείλεται στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, ούτε στο διαδικαστικό μέρος – αν, πότε και με ποιο τρόπο έστειλε ή δεν έστειλε προτάσεις η Αθήνα.

Η βασική αιτία της μεταστροφής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγκειται σε μια αναφορά του κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιουνκέρ την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- φρόντισε να «περάσει» το μήνυμα στον πρόεδρο της Κομισιόν πως εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, το σενάριο των εκλογών θα εισέλθει στο φάσμα του πιθανού ενδεχόμενου. Ο κ. Τσίπρας, όμως, φέρεται να μην έμεινε μόνο σε αυτό, καθώς έκανε συμπληρωματικές διατυπώσεις που περιελάμβαναν τον όρο της «ρήξης».

Οι διεθνείς πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν χάνει δυνάμεις λόγω του παρατεταμένου χρόνου της διαπραγμάτευσης, αλλά αντιθέτως διευρύνει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα (με βάση τις επίσημες και ανεπίσημεςδημοσκοπήσεις). Γνωρίζουν, επίσης, ότι πιθανή ισχυροποίηση του προσώπου του κ. Τσίπρα, στο σενάριο πρόωρων εκλογών, δίνει άλλη διάσταση -πιθανότατα πολύ πιο ρεαλιστική- στον όρο της «ρήξης» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στο ραντεβού της προηγούμενης Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου