Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Προς έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο - Τι προβλέπει το καταστατικό


Άρθρο 15  Έκτακτο συνέδριο

1. Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού
2. Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Με- λών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του. 
3. Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Άρθρο 14  Τακτικό συνέδριο 

1. Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφί- ζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επόμενο συνέδριο.
2. Το τακτικό συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
3. Το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος
4. Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβου- λευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. 
5. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών


Στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου τον προσεχή Σεπτέμβριο επέμεινε η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Τρίτης.

Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή διαρκές συνέδριο τις επόμενες μέρες, κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση από τη μεριά της μειοψηφίας των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Την τελική απόφαση θα λάβει η κεντρική επιτροπή που θα γίνει την Πέμπτη, όπου και θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος την επόμενη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε τη Δευτέρα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν. «Με την απόφαση της συνόδου κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος εξάμηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ


Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε να μπει σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου, μια και δεν έχουν συμπληρωθεί τα τρία χρόνια που προβλέπει το καταστατικό από το προηγούμενο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος (πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013) είτε να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο, που θα αποτελείται από τους συνέδρους που εξελέγησαν το 2013.

Το καταστατικό ορίζει ότι «ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού», ήτοι «ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ», εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, ενώ αποφασίζει και το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα όμως, το καταστατικό ορίζει και ως χρονικό περιθώριο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου τους τρεις μήνες από τη στιγμή που θα διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.

Στον αντίποδα, η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου


Η επιλογή του πρωθυπουργού να εισηγηθεί έκτακτο και όχι διαρκές συνέδριο σηματοδοτεί και τις πολιτικές προτεραιότητες του Μαξίμου. Η Ολγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει προ ημερών ότι «ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό», εξ ου και προκρίνεται η διεξαγωγή νέων προσυνεδριακών διαδικασιών μέσα από τις οποίες θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Σε περίπτωση που αποφασιζόταν η σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, τότε θα καλούνταν οι σύνεδροι του 2013, που εξελέγησαν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θέλησε να διασκεδάσει τους φόβους για τακτικισμούς που θα απομακρύνουν ένα ευμέγεθες κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κουμουνδούρου, σενάριο που θα περιελάμβανε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετείχε με λίστα καθορισμένη από τον πρωθυπουργό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος» είπε στα κορυφαία στελέχη.