Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: 7 μέτρα για ενίσχυση αγροτών με νέο αναπτυξιακό σχέδιο-Θα συγκρουστούμε με καρτέλ




  • Αμβλύνονται οι οξείες γωνίες με τη διάκριση σε αγρότες σε κύριο εισόδημα και σε αυτούς που έχουν αγροτικό εισόδημα.
  • Για αυτούς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διεκδικείται 13% φορολόγηση και όχι 26% και για τους νέους αγρότες να ισχύσει η μείωση του φορολογικού συντελεστή και αυτή είναι μια δίκαια διεκδίκηση στους ανθρώπους που έχουν δει το εισοδημά τους να μειώνεται δραστικά. 
  • Δυνατότητα να κρατήσουν τα χωράφια τους.
  • Θέσπιση νέων συλλογικών φορεων, τα λεγόμενα key cert.
  • Στόχος μια παραγωγή που θα εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην μείωση του κόστους.
  • Άμεση απόδοση των ενισχύσεων, με την συμβολή των δημόσιων λειτουργών.
  • Για την κτηνοτροφία, άμεσα να ψηφιστει ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.
  • Χτύπημα στα καρτέλ και στους μεσάζοντες.
 

Από το presspublica.gr



Συγκεκριμένα μέτρα και φορολογικά κίνητρα για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της νές συμφωνίας, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας έκανε και γενικότερες αναφορές για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά:”Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία ολοκλήρωσης συμφωνίας με 4 θεσμούς ενδεχομένως να γίνουν και περισσότεροι, υπό την έννοια ότι η διαδικασία πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε η συμφωνία να δώσει τέλος οριστικό στην αβεβαιότητα για το μέλλον Ελλάδας και Ευρωζώνης που θα εξαρτηθεί από πολιτικές διεργασίες σε Ευρώπη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, έχει αγκάθια η συμφωνία και πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας και αν δεν εργασθούμε να δημιουργήσουμε αντίρροπα μέτρα τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

“Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά, για χρονοδιάγραμμα δίκαιης κατανομής βαρών που να ευνοεί τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και την παραγωγή και να μην απομακρύνει νέους αγρότες από την ύπαιθρο, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τα φορολογικά κίνητρα-μάτρα για αγρότες που προτείνει η κυβέρνηση


“Ο εξορθολογισμός αγροτικής παραγωγής μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό, σε κινητήρα για ανάταξη εθνικής οικονομίας και ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου”, τόνισε ο πρωθυπουργός εξειδικεύοντας τις βασικές αρχές και τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εξής:

1. Να προωθήσουμε διάκριση σε όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από όσους είναι ευκαιριακή. Τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται με κάθε είδους αγροτική εργασία που τους αποφέρει τουλάχιστον 50% εισόδηματος και να διεκδικήσουμε φόρο 13% αντι 26% και προκαταβολή 50% . Για νέους αγρότες μείωση φορολογικού συντελεστή.

2. Επίσης θα διεκδικήσουμε να φορολογείται το καθαρό εισόδημα και να αφαιρούνται έξοδα, επιβαρύνσεις και οικογενειακή εργασία.

3. Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων συνεργατικής οργάνωσης και παραγωγής, συνεταιρισμούς, Κοινσεπ και έχουμε έτοιμο σχέδιο νόμου. Νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης και μορφές κοινωνικής οικονομίας.

4. Αμεση απόδοση ενισχύσεων με συμβολή δημόσιων λειτουργών και οργάνωση και απογραφειοκρατικοποίηση των Οργανισμών.

5. Αποδιάρθρωση ολιγοπωλιακών κατεστημένων με ορθολογικοποίηση ελέγχων. Την αγορά λυμαίνονται καρτέλ και μεσάζοντες που διαμορφώνουν τιμές με αποτέλεσμα να βλεπουμε να μειώνονται εισοδήματα και να αυξάνονται οι τιμές.

6. Εντατικοποίηση των ελέγχων για παράνομη εισαγωγή και ελληνοποίηση προιόντων.

7. Αλλαγή ακόμη και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας

Το νέο 5ετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης


Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τους άξονες του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους άνω των 6 δις ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας το αποκάλεσε όχημα για ανάπτυξη ενός νέου αγροτικοδιατροφικού μοντέλο και για δημιουργία προυποθέσεων συνολικότερης ανάπτυξης αγροτικών περιοχών για συνολική αναβάθμιση της υπαίθρου. Αξονες του νέου προγράμματος είναι:

* Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στον παραμελημένο κλάδο κτηνοτροφίας και των συλλογικών συνεργατικών μορφών οργάνωσης-παραγωγής

* Η αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού με κίνητρα για εγκατάσταση νέων αγροτών

* Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας με εξωστρέφεια της παραγωγής

* Η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων

* Η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στη Περιφέρεια και τους δήμους, σε ποσοστό άνω του 30% .

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, επισημαίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουσθεί με παγιωμένα κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου