Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το μεγάλο φαγοπότι γύρω από τα σκουπίδια στην Κρήτη...- Είναι πολλά τα λεφτά (και σκοτεινές πολλές διαδικασίες), Άρη...



  • Στην Ανατολική Κρήτη, μόνο την πενταετία 2006-2010 σπαταλήθηκαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, για μελέτες, αποκαταστήσεις ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, δημιουργία μονάδων σύγχρονης (ή "σύγχρονης" τεχνολογίας).
  • Επιπλέον, μόνο στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, τη χωματερή του Ηρακλείου, δόθηκαν καμιά 30αριά εκατομμύρια από το 2007.


Από το candianews.gr


Μην παραξενεύεστε για όσα ακούτε και διαβάζετε εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα, για αδιαφανείς διαδικασίες, περίεργα συμφέροντα, ακόμα και τραμπουκισμούς, γύρω από τη γενική έννοια της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια. Όχι μόνο των ιδιωτικών εταιρειών - διαπλοκής ή μη- αλλά ακόμα και παραγόντων της αυτοδιοίκησης.

Γύρω από το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί είναι φανερό ότι υπήρξε για χρόνια ένα μεγάλο φαγοπότι, ίσως μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα. "Παίχτηκαν" πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, με αποτελέσματα που τα βλέπουμε όλοι μας: σχεδόν ανύπαρκτα σε πολλές περιοχές. Ακόμα και οι αντιπαραθέσεις για το αν θα εφαρμοστεί η μία ή η άλλη λύση, αν περιβαλλοντικά θα είναι συμφέρουσα η μία ή η άλλη, ή κάποια τρίτη, έχουν εκπροσώπους συμφερόντων εταιρειών και τεχνολογιών πίσω τους.

Άλλωστε τα θέματα του περιβάλλοντος είναι αυτά που κυριαρχούν και θα κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια.

Στην Ανατολική Κρήτη, μόνο την πενταετία 2006-2010 σπαταλήθηκαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, για μελέτες, αποκαταστήσεις ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, δημιουργία μονάδων σύγχρονης (ή "σύγχρονης" τεχνολογίας).

Επιπλέον, μόνο στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, τη χωματερή του Ηρακλείου, δόθηκαν καμιά 30αριά εκατομμύρια από το 2007.

Τα εκατομμύρια, παρά την εποχή της ελληνικής εξαθλίωσης, συνεχίζουν να πέφτουν βροχή και τώρα ακόμα. Βλέπετε, η ΕΕ, που κόβει από το πιάτο του συνταξιούχου ή το μέλλον του νέου, έδωσε μπόλικα, και εν πολλοίς ανεξέλεγκτα χρήματα.

Διαβάζετε τί γίνεται και στη Χερσόνησο, όπου η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ξεκίνησε πριν 9 χρόνια και τώρα ιδιωτικοποιείται απολύτως (μαζί με τον μισό δήμο!), με 10 εκατ. ευρώ και έναν διαγωνισμό που φαίνεται ότι μπάζει από παντού, όπως φαίνεται από τη διακήρυξη που έφερε στο φως το Candianews. (Δείτε: Διαγωνισμός 10 εκατ. € με... "φωτογραφίες" και "παράθυρο" για απευθείας ανάθεση!)

Θυμάστε ίσως και την ιστορία της μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων και τον φωτογραφικό - όπως χαρακτηρίστηκε- διαγωνισμό, οι αντιδράσεις για τον οποίο οδήγησαν στην αναβολή και την προσωρινή (;) ακύρωσή του. (Δείτε εδώ: Διαγωνισμός 7 εκατ. για...ολίγους, με υπογραφή Κουράκη!- Δείτε τη διακήρυξη που υπέγραψε, μετά την αποχώρησή του!) - και (Εδώ: Αναβλήθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός για τα απορρίμματα του Ηρακλείου)

Γύρω από τις υποθέσεις των απορριμμάτων και των "χοντρών πακέτων" εξελίσσονται και ιστορίες που ξεφεύγουν από τα όρια της ¨ευπρέπειας": ακόμα και παράγοντες που έχουν εκλεγεί κάτω από την ίδια παραταξιακή στέγη στους δήμους, πρωταγωνιστούν σε επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, ενώ άλλοι "φαγώνονται". (Δείτε: Μια χαρούμενη οικογένεια...- Το bullying, οι απίστευτες ύβρεις και... ο ιδιωτικός δήμος Χερσονήσου...) ή (Δείτε: Ο σύμβουλος του Β. Λαμπρινού κατά αντιδημάρχων για τα απορρίμματα!-Επεισόδιο χθες στη Λότζια)

Ενώ ακόμα και το θλιβερό περιστατικό του ξυλοδαρμού του αντιδημάρχου Ηρακλείου, Π. Ινιωτάκη, σχετίστηκε με τις υποθέσεις των συμφερόντων γύρω από τα απορρίμματα! (Δείτε: Δολοφονική επίθεση δέχθηκε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης)

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα "θέματα" που προκύπτουν γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είναι πολλά τα λεφτά και συχνά σκοτεινές οι διαδικασίες...

Θα αποφασίσει κανείς θεσμός, φορέας, παράγοντας, να ανοίξει το κακό σπυρί;

Το σκάνδαλο εδώ - προφανώς δεν αναφερόμαστε σε κάθε έργο και σε κάθε περίπτωση- είναι δεδομένο πως υπερβαίνει κατά πολύ κάθε άλλο στην Κρήτη...

Candiot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου