Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

«Κλοτσάνε» οι Γερμανοί - Ποιο κοντά σε δάνειο-γέφυρα




Το έγραψα ΕΔΩ ότι δεν θα επιτρέψουν ολοκληρωμένη συμφωνία.Δεν θέλουν εκλογές αλλά οικουμενική κυβέρνηση

  • Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο Τόμας Οστρος, αναπληρωτής διευθυντής του 24μελούς εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, είπε ότι στο Ταμείο υπάρχει «ισχυρή στήριξη για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο». «Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και τότε το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση», πρόσθεσε. Δηλαδή το Ταμείο δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας πριν από το φθινόπωρο.

Μπάμπης Μιχάλης στην Εφημερίδα των Συντακτών


Η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη, οι Γερμανοί εκφράζουν ως συνήθως αμφιβολίες, αλλά τη βόμβα την πέταξε τελικά ο… Σουηδός. Ο λόγος για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών και την εικόνα που υπάρχει γι’ αυτές από το εξωτερικό.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η χθεσινή «Bild» υποστήριξε ότι το Βερολίνο αμφιβάλλει για το αν μπορεί να τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης πριν από τις 20 Αυγούστου.

Η γερμανική εφημερίδα υπογράμμισε ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και ακόμη έξι Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Κάτι τέτοιο όμως εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες της Γερμανίας ότι δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ως εκ τούτου η «Bild» εκτιμά ότι ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ -προκειμένου να καταβληθούν πληρωμές που εκπνέουν προς ΔΝΤ και ΕΚΤ σε αυτές τις δύο εβδομάδες- είναι όλο και πιο πιθανό.

Απάντηση στις αιτιάσεις της «Bild» και κατ’ επέκταση της γερμανικής πλευράς έδωσε εμμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείσα σχετικά, κατά την καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής των κρατών-μελών, οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM».

Συμπλήρωσε ότι οι ομάδες αυτές βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες και αναφέρουν ότι σημειώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

Καρφί προς Βερολίνο


«Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα», είπε ακόμη, πετώντας καρφί προς το Βερολίνο, κοινοποιώντας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Προχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όλα συνηγορούν υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας. Ο Λουξεμβούργιος διπλωμάτης κράτησε ωστόσο πισινή, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμφωνηθεί μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα.

Πάντως τη μεγάλη αλήθεια δεν την είπαν χθες ούτε οι Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο, αλλά ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο Τόμας Οστρος, αναπληρωτής διευθυντής του 24μελούς εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, είπε ότι στο Ταμείο υπάρχει «ισχυρή στήριξη για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο». «Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και τότε το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση», πρόσθεσε. Δηλαδή το Ταμείο δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας πριν από το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου