Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Η τηλεπαρουσιάστρια που τα έβαλε στον «αέρα» με τα ρατσιστικά «μηδενικά» για να υπερασπιστεί τους πρόσφυγες
Εδώ στην Ελλάδα μισάνθρωποι σαν τον Χίο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να  διαδίδουν ελεύθερα την μισανθρωπία τους
Από το Κουτί της Πανδώρας


Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία η δημόσια έκκληση τηλεπαρουσιάστριας για καταδίκη των ρατσιστικών επιθέσεων. Στο σχόλιό της στο ειδησεογραφικό δελτίο Tagesthemen της ARD, η Ανια Ρέσκε κατακεραύνωσε τη γλώσσα του μίσους που οδηγεί σε επιθέσεις εναντίον καταλυμάτων προσφύγων. Η Ρέσκε δήλωσε σοκαρισμένη για το πόσο κοινωνικά αποδεκτό έχει γίνει να αναρτά κανείς στο Ιντερνετ οχετούς ρατσιστικών σχολίων με το πραγματικό του όνομα.

«Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι σχολιαστές κρύβονταν πίσω από ψευδώνυμα, αλλά τώρα γράφουν με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά. «Φαίνεται ότι δεν προξενεί πια ντροπή· αντίθετα, αν γράψεις “τα βρωμοσκουλήκια πρέπει να πνιγούν στη θάλασσα” παίρνεις ενθουσιώδη σχόλια και ένα σωρό “likes”», πρόσθεσε η ίδια. «Αν λοιπόν μέχρι τότε ήσουν ένα ρατσιστικό μηδενικό, φυσικά ξαφνικά νιώθεις υπέροχα».

Το σχόλιο της Ρέσκε διαδόθηκε σαν αστραπή στο Ιντερνετ, με αποτέλεσμα να το δουν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, να πάρει 250.000 «likes», 20.000 σχόλια και 83.000 «share».

Η Ρέσκε σημείωσε ότι οι δημόσιες εκφράσεις μίσους έχουν πυροδοτήσει τη «δυναμική της ομάδας», οδηγώντας σε αύξηση ακροδεξιών ενεργειών. Ζητώντας από τους «καλούς» Γερμανούς να αντιδράσουν, δήλωσε: «Αν δεν πιστεύετε ότι όλοι οι πρόσφυγες εκμεταλλεύονται καταστάσεις, ότι πρέπει να τους κυνηγήσουμε, να τους κάψουμε ή να τους βάλουμε στον θάλαμο αερίων, τότε πρέπει να κάνετε την άποψή σας γνωστή, να ανοίξετε το στόμα σας και να πάρετε δημόσια θέση».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος επιθέσεων από μικρό αριθμό ακροδεξιών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ομάδα Der III Weg (ο τρίτος δρόμος).

Τα σχόλια στην παρέμβαση της Ρέσκε ήταν στη μεγάλη τους πλειονότητα θετικά, αλλά υπήρξαν και οι προβλεπόμενες αντιδράσεις μίσους, όπως αυτή του σχολιαστή Der_Germane, ο οποίος έγραψε «καλύτερα ένας ναζί στον δρόμο παρά ένας ξένος που απομυζά το σύστημα πρόνοιας».

Φέτος αναμένονται στη Γερμανία 450.000 πρόσφυγες, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις 200.000 που έφθασαν πέρυσι, ενώ το πρώτο εξάμηνο φέτος σημειώθηκαν 200 επιθέσεις κατά προσφύγων, μεταξύ αυτών 150 εμπρηστικές επιθέσεις που κατέστρεψαν τα καταλύματά τους. Την περασμένη εβδομάδα, ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού που συναρμολογούσαν σκηνές για καταυλισμό προσφύγων. Κάποιοι σχολιαστές σημειώνουν ότι οι επιθέσεις θυμίζουν τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τα οργανωμένα πογκρόμ κατά των Εβραίων που έγιναν τον Νοέμβριο του 1938.

Η Ρέσκε δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αποδοχή του σχολίου της, το οποίο θεώρησε απαραίτητο, καθώς οι αντιδράσεις των πολιτικών στα περιστατικά ρατσισμού είναι «εντελώς ανεπαρκείς».

«Πρέπει να πούμε ότι η πλειονότητα των Γερμανών δεν σκέφτεται έτσι», υποστήριξε η τηλεπαρουσιάστρια. «Στη Γερμανία υπάρχει πραγματικά μεγάλη προθυμία για βοήθεια και τεράστιος αριθμός ανθρώπων που κάνουν πάρα πολλά για τους πρόσφυγες, άνθρωποι που δεν είναι ρατσιστές και νομίζω ότι η δική τους φωνή είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχεί και όχι η φωνή μιας χούφτας ανόητων που νομίζουν ότι πρέπει να καλλιεργούν το μίσος», σημείωσε.