Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η πραγματική ιστορία του νεογέννητου της Ειδομένης,της Μπάγιαν



Καλό είναι οι φωτογραφίες να συνοδεύονται και με την ιστορία τους για να μην τις εκμεταλλεύεται ο καθένας προσδίδοντάς αυθαίρετες ερμηνείες.



Από το tvxs.gr



Η φωτογραφία μιας προσφυγοπούλας να πλένει με ένα μπουκάλι νερό το νεογέννητο βρέφος της μέσα στις λάσπες της Ειδομένης, έκανε το γύρο του κόσμου πριν λίγες μέρες.

Στις 6 Μαρτίου, ο Ισπανός φωτογράφος Iker Pastor ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μία φωτογραφία που συγκλονίζει. Μία μητέρα από τη Συρία μαζί με τον σύζυγο της πλένουν το μωρό τους, έξω από τη σκηνή που έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Και η ζωή συνεχίζεται στην Ειδομένη», ήταν το σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία.

O Pastor εργάζεται για το τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency και βρίσκεται στην Ειδομένη αποτυπώνοντας στον φακό του, το δράμα που ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. «Τράβηξα τη φωτογραφία στις 6 Μαρτίου. Περιμέναμε δίπλα στο φράκτη, όταν αυτοί οι γονείς εμφανίστηκαν με το μωρό τους. Όλα έγιναν σε ένα λεπτό και μετά ξαναμπήκαν στη σκηνή τους», λέει ο φωτογράφος στην ισπανική εφημερίδα Εl Εspanol. Κάπως έτσι, η φωτογραφία του νεογέννητου κοριτσιού έγινε το σύμβολο των δυσκολιών που βιώνουν χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.

Ο φωτογράφος προσπάθησε την επομένη να βρει την οικογένεια για να του πουν την ιστορία τους. Όμως εκείνη δεν ήταν εκεί. Είχε μεταφερθεί μόλις λίγα μέτρα από το όνειρο της. Τον φράκτη που χωρίζει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ.



Όλα - και τα επτά μέλη της οικογένειας - βρίσκονταν μπροστά από τον φράκτη με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει. Οι γονείς του μικρού κοριτσιού δεν μιλούσαν αγγλικά, αλλά με την βοήθεια ενός άλλου Σύρου πρόσφυγα κατάφεραν να πουν την ιστορία τους στον φωτογράφο.

Το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας που συγκλόνισε τον κόσμο ονομάζεται Μπάγιαν και ήταν μόλις 20 ημερών, όταν ο φακός το απαθανάτισε να το λούζουν οι γονείς του στα λασπόνερα. Η μητέρα του, η 33χρονη Αχμάντ, ξεκίνησε με τον άντρα της, τον 36χρονο Σουλάφ, και τα άλλα 4 παιδιά της (ηλικίας 1.5, 6, 8 και 10 χρόνων) από το Ιντίλμπ της Συρίας, για να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Ήταν έγκυος. Όταν έφτασε στη Σάμο… γέννησε. Και ύστερα ο δρόμος τους, τους έβγαλε στην Ειδομένη.

Όπως είπαν στον Pastor, είναι από αυτούς που δεν χάνουν την ελπίδα τους και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου