Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Στρατηγική Τσίπρα: Συμφωνία με δανειστές και εκλογές για εκκαθάριση του πολιτικού τοπίου

                            Tasos Anastasiou Από την Αυγή της Κυριακής (26.07.2015)


Ο Λαφαζάνης σε νέα του συνέντευξη είπε: «Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος και από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς, ενώ πολλά από τα φανατικά στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας που υποστηρίζουν το νέο μνημόνιο, ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ΣΥΡΙΖΑ και πολλάκις επιχείρησαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκω είναι να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση το νέο μνημόνιο. Να μην μετατραπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μνημονιακή δύναμη, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αξίζει μια τέτοια μετάλλαξη».
Ουσιαστικά το κομβικό σημείο είναι το κλείσιμο της συμφωνίας που αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λαφαζάνη θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακή δύναμη.Με αυτό το επιχείρημα θα επιχειρήσει στο συνέδριο να πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία.Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να είναι εφικτή η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ της μειοψηφικής άποψης είτε αυτή θα είναι του Λαφαζάνη είτε του Τσίπρα



Από το presspublica.gr


Μ’ ένα μικρό αλλά περιεκτικό άρθρο στη πρώτη σελίδα της, η εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, θέτει τις προτεραιότητες της στρατηγικής του πρωθυπουργού για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, πρώτο στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία και να τεθεί τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει κλείσιμο συμφωνίας και αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με οριστική διαγραφή σεναρίων περι κυβερνήσεων ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας.

Με άλλα, πιο απλά λόγια, ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Αυγή, προσανατολίζεται, πρώτον, να κλείσει έως το τέλος Αυγούστου το αργότερο την δανειακή συμφωνία με τον ESM ώστε να μην αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας στο ευρώ.

Kαι δεύτερον να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να αποκτήσι η χώρα κυβέρνηση σαφούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με αρχές και πρόγραμμα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο από τον ελληνικό λαό και όχι από μυστικές συμφωνίες κομμάτων και ανέλεγκτων παραγόντων.

Το πλήρες άρθρο-παρέμβαση της Αυγής έχει ως εξής:

Να βάλει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς της διπλής και αλληλοτροφοδοτούμενης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας εμφανίζεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός. Η άρση της πρώτης αβεβαιότητας θα γίνει με την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να βγουν από τη μέση αμφιβολίες και ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και τα σχέδια περί Grexit ή χρεοκοπίας να καταστούν οριστικά παρελθόν.

Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας θα προέλθει από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την οριστική διαγραφή των σεναρίων περί κυβερνήσεων “ειδικού σκοπού” ή “εθνικής ενότητας” που αναπτύσσονται στο έδαφος της άρνησης σημαντικού τμήματος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές. Σε κομβικής σημασίας για τις επιλογές που θα γίνουν αναδεικνύεται η ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας που αναμένεται να κατατεθεί μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου