Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ν. Ξυδάκης:Κυβέρνηση επαναστατική για την κοινωνία και ένα κράτος φιλικό στον πολίτη



  • «Πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες(η συμφωνία) γιατί είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία και πίεση εκ μέρους της Γερμανίας να μην ολοκληρωθεί τώρα η συμφωνία και να πάμε σε ένα δάνειο-γέφυρα και να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις σε άλλα επίπεδα και νομίζω ότι πολιτικά είναι και μια νίκη και της Κομισιόν και δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη οι οποίες αντιστρατεύονται τη γερμανική κυριαρχία-ηγεμονία»
  • «τα κόμματα αντιδρούν διότι αισθάνονται ότι σύρονται σε μια πολιτική κατάσταση, σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν μπορούν να το ελέγξουν και από το οποίο να βγουν κερδισμένα»
  • « Νομίζω ότι έχει καταστεί κυρίαρχος ρυθμιστής ο Αλέξης Τσίπρας του πολιτικού παιχνιδιού και αυτό προκαλεί δυσφορία και αντιδράσεις».
  •  «ο πρωθυπουργός έκανε μια πραγματιστική στροφή, έβαλε το εθνικό καλό πάνω από το καλό του κόμματός του και είναι στα πρόθυρα μιας ρήξης, μιας διάσπασης το κόμμα του»

Από το ΚΟΚΚΙΝΟ

«Είναι μια ιστορική στιγμή, έχουμε μπροστά μας έναν επώδυνο συμβιβασμό, ανάμεσα σε αυτό που είναι αναγκαίο μετά από 5 χρόνια ύφεσης και αυτό που είναι εφικτό σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι δανειστές», είπε ο αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τους Τζούλη Τσίγκα και Γιώργο Τραπεζιώτη. 
Ο κ. Ξυδάκης, αναγνώρισε ότι η συμφωνία προβλέπει υφεσιακά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ, αλλά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. «Δεν είναι αυτά που θα έκανε η κυβέρνηση αν ήταν ελεύθερη να ενεργήσει από τους καταναγκασμούς των δανειστών», σημείωσε ο υπουργός, «αλλά όταν το παίρνεις απόφαση, πρέπει να το εφαρμόσεις με τον καλύτερο τρόπο για τον λαό», συμπλήρωσε.

Ο αναπλ. υπουργός σημείωσε ότι είναι καλό ότι το πρόγραμμα βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, γιατί αυτό δίνει χρόνο στο να δοκιμαστούν και άλλα πράγματα. «Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση της διοίκησης και των μηχανισμών του κράτους», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση από εδώ και πέρα θα είναι επαναστατικό για την κοινωνία, ένα κράτος δηλαδή φιλικό στον πολίτη», σημείωσε ο αναπλ. υπουργός. «Επίσης, έχουμε μπροστά μας μια ιστορικών διαστάσεων μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει και αυτή είναι ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για να ανασχεθεί η ύφεση και η μετανάστευση των καλύτερων δυνάμεων της χώρας», υπογράμμισε.

Η παραγωγή και η διοίκηση είναι οι δύο τομείς που πρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά, τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Για τις εκλογές

«Σύντομα θα έχουμε εκλογές», είναι η εκτίμηση του αναπλ. υπουργού. «Η κυβέρνηση υπέστη ένα ρήγμα, μια απώλεια μέσα στο κοινοβούλιο, που νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί. Δε μπορεί να υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία να στηρίζεται σε μια μειοψηφία και η οποία δε θα μπορεί να νομοθετήσει και να ασκήσει την πολιτική της», τόνισε.

Για την Αμφίπολη

«Είχε γίνει μια βάναυση ιδεολογική εκμετάλλευση της ανασκαφής της Αμφίπολης από την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, «γι' αυτό και συντηρείται η φασαρία για το αν το μνημείο ανήκει στα μακεδονικά χρόνια ή στα ύστερα ελληνιστικά, λόγω της προπαγάνδας που είχε γίνει το προηγούμενο καλοκαίρι, για τον τάφο του Αλεξάνδρου ή των απογόνων του κλπ».

«Το κρίσιμο είναι να δοθεί σημασία στο ίδιο το μνημείο, να προχωρήσει σωστά η ανασκαφή και να έχει πρόσβαση η αρχαιολογική κοινότητα, για να εκτιμήσει τα ανασκαφικά δεδομένα» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου