Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ο Νάσος Θεοδωρίδης ψάχνει να βρει δημοκρατική λειτουργία στην ΛΑΕ

Φαινομενικά άσχετη η επιλογή του σκίτσου όμως η προσπάθεια της ΛΑΕ να είναι συνεχώς απέναντι του ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς


Μπράβο στον Νάσο που τολμά να έχει άποψη και να την εκφέρει δημόσια μπας και σταματήσει η ακροδεξιά κατηφόρα της ΛΑΕ
...και φυσικά ο Νάσος δεν λέει κάτι πρωτότυπο αλλά το αυτονόητο 


Νάσος Θεοδωρίδης

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΛΑΕ σχετικά με τη λεγόμενη γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία υιοθετείται άκριτα όλη η επιχειρηματολογία του εθνικιστικού κατεστημένου και συμπυκνώνονται οι μονομερείς αφηγήσεις της κυρίαρχης προπαγάνδας του συστήματος. Ουσιαστικά σε αυτή την ανακοίνωση, η ηγεσία της ΛΑΕ ασκεί κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από μια ταξική διεθνιστική σκοπιά, αλλά από τα δεξιά, ευθυγραμμιζόμενη με τις κραυγάζουσες φωνές του καθεστωτικού τόξου. Το πιο απαράδεκτο από όλα είναι η αναφορά σε «επίσημη θέση» της ΛΑΕ, ωσάν τα πολιτικά κόμματα να είναι αρμόδια να εκφράζουν «επίσημες θέσεις» επί ιστορικών θεμάτων.

Η ανακοίνωση θυμίζει ένα κράμα παρωχημένης ψηφοθηρίας και σταλινικής νοοτροπίας, που επιτάσσει να καθορίζονται «από τα πάνω» ακόμη και θέματα που εκφεύγουν του άμεσα πολιτικού πεδίου. Με δελτία τύπου κομμάτων δεν επιλύονται περίπλοκα ιστορικά ζητήματα που χρήζουν πολύπλευρης διερεύνησης και βαθιάς ανάλυσης. Ούτε μπορεί να μπει σε προκρούστεια κλίνη η ελευθερία της διαφορετικής άποψης. Πέραν του ότι αν θέλαμε να εισέλθουμε στην ουσία της συζήτησης απαλλαγμένοι από εθνικιστικές προκαταλήψεις, θα έπρεπε να παραδεχτούμε ότι ασφαλώς ορθότερος είναι ο όρος της «εθνοκάθαρσης» και όχι της «γενοκτονίας», αφού βασικό συστατικό στοιχείο της τελευταίας είναι ο άμεσος δόλος εξόντωσης, και όχι απλώς η πρόθεση εκδίωξης και εκκαθάρισης, το βασικό πρόβλημα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ είναι αφενός η έλλειψη αρμοδιότητας ενός πολιτικού φορέα να λαμβάνει θέση επί των παραπάνω και αφετέρου η αυθαίρετη και αντιδημοκρατική λήψη της συγκεκριμένης κομματικής απόφασης χωρίς να ερωτηθούν οι συνιστώσες που απαρτίζουν τη ΛΑΕ, πλείστες εκ των οποίων (π.χ. Κομμουνιστική Τάση, Ξεκίνημα, ΔΕΑ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση κλπ) δεν συντάσσονται ιδεολογικά με την εθνοκεντρική προσέγγιση του κειμένου της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. 

Αν η ηγεσία της ΛΑΕ επιθυμεί πράγματι μια δημοκρατική λειτουργία για ένα κόμμα που θέλουμε να αποτελέσει την ελπίδα του λαού για αναχαίτιση της μνημονιακής βαρβαρότητας, θα πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν αποτελεί μετεξέλιξη ή κακέκτυπο του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ. αλλά μια καινούρια οντότητα που σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες της συνύπαρξης, καθώς και τις ιδεολογικές και πολιτικές ευαισθησίες των συντρόφων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου