Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Από την «πολεμική οικονομία» του 2015 στο παράλληλο πρόγραμμα του 2016



Εκτός από τις παροτρύνσεις Σαμαρά,Βούλτεψη,Ντόρας κτλ υπήρχαν και οι ανεπίσημες παροτρύνσεις τραπεζικών κύκλων στους (δικούς) τους να σηκώσουν τις καταθέσεις.Πρόσφατα είχαμε την κατάρρευση του δικομματισμού στην Πορτογαλία και στην Ισπανία αλλά αυτή την κατάντια δεν την είδαμε εκεί





Γράφει: Στάθης Σχινάς στο fmvoice.gr

Οταν το Γενάρη του 2015 σχηματιζόταν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς το πολεμικό σκηνικό ήταν διαμορφωμένο.Για την ακρίβεια είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά την καθαρή ήττα τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014 και τη δημόσια σχεδόν απόσυρση της εμπιστοσύνης Μέρκελ προς τους Σαμαρά-Βενιζέλο το Σεπτέμβριο το ΄14.

Από τότε άρχισε η κλιμάκωση μιας κάθετης ,ακραιφνώς δομικής αντιπαράθεσης και επίθεσης της Ιερής Συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά της επελαύνουσας Αριστεράς.Το σχέδιο ήταν παλιό ,πολυχρησιμοποιημένο και επιτυχές συνήθως. Καταστροφολογία,αστάθεια, «έρχονται οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια» στην πιο παλιά εκδοχή,bankrun και απειλές για έλλειψη βασικών προϊόντων,μη καταβολή των συντάξεων και  βούλιαγμα της οικονομίας στην πιο σύγχρονη.Κοντολογής αναπαραγωγή του ό,τι γίνεται όπου επικρατεί μια αριστερή κυβέρνηση.

Οι συστηματικές παροτρύνσεις από Σαμαρά,Βούλτεψη και Γεωργιάδη για απόσυρση και εξαγωγή από την Ελλάδα των καταθέσεων κατά παράβαση της εθνικής αστικής και ποινικής νομοθεσίας αποτέλεσαν τον ένα βασικό πυλώνα της «Πολεμικής Οικονομίας» .Ο δευτερος –τα σχέδια για Grexit-στήθηκε στο εξωτερικό με πρωτεργάτη τον Σόιμπλε και τους βόρειους ακολούθους του.

Από την άλλη ήταν εμφανές ότι από τις εκλογές του 2012 και μετά ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του προσπαθούσαν να αποδομήσουν βήμα προς βήμα αυτό  σχέδιο για τη μελλοντική διεθνή απομόνωση της μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς.Τα  διεθνή ανοίγματα εκείνης της αποχής παρά την «αριστερή μουρμούρα» αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούσαν.Και σε μεγάλο βαθμό είχαν ,μερικά όμως, αποτελέσματα.Το «γιατί;» το βιώσαμε όλοι, εκείνες τις δραματικές ημέρες του περασμένου καλοκαιριού.

Η αναφορά σε όλα αυτά γίνεται για λόγους σύγκρισης αλλά και κρίσης των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών της αντιπάλων .

Η κυβέρνηση κατέθεσε το παράλληλο πρόγραμμά της και παρά τις «αριστερο»-αδέξιες επιθέσεις και πανηγυρισμούς ότι αποσύρεται ηλθε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για να κλείσει πολλλά στόματα.Πλην αυτού βεβαίως του ανεκδιήγητου κ.Πλακιωτάκη που ξιφουλκεί καθημερινά κατά του «επικίνδυνου κομμουνιστή Τσίπρα» αναπαράγοντας στην πιο φτηνή της εκδοχή τη γραμμή της ήττας και συρρίκνωσης της ΝΔ,τη γραμμή Σαμαρά!Οχι δηλαδή ότι πειράζει...

Τώρα έχοντας πίσω μας το 2015 μπορεί κανείς να παρατηρήσει:

1ον.Ολα δείχνουν ότι τα έσοδα έτρεξαν πολύ το τελευταίο τετράμηνο και δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός να κλείσει (ω! του θαύματος) ισοσκελισμένος παρά πάσαν προσδοκία.

2ον.Για πρώτη φορά τα τελευταια 25 χρόνια και ελέω capitalcontrols το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κλείνει με πλεόνασμα (+ 2 δις ήταν  λιγο πριν το τέλος της χρονιάς)

3ον.Η ύφεση ,που κάποιοι την ανέβαζαν στο 4 και 5% τελικά κλείνει -ω! Του νέου θαύματος- στο μηδεν ή καπου εκεί κοντά.

4ον.Η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζώνπέτυχε σχεδόν απόλυτα

Αυτοί είναι μονον 4 λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος για την οικονομία το 2016.Και υπάρχουν και πολλοί άλλοι.

Και -τέλος- παρά τα όσα κάποιοι φαντασιώνονται τώρα είναι πολύ πιο έυκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση .

Και οι πρώτοι μήνες του 2016,ίσως και οι πρώτες εβδομάδες , θα το αποδείξουν πανηγυρικά.

1 σχόλιο:

  1. Τότε τον χλεύαζαν και πολλοί ηλίθιοι το κάνουν ακόμα αλλά πραγματικά με τα capital controls αποδείχθηκε οτι είχε πολύ δίκιο ο Άδωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή