Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

«Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»



Ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι τόσο μεγάλος που θα χρειαζόταν την δημιουργία ολόκληρου υπουργείου να αποκαθιστά την αλήθεια.Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δημιουργήσει εξειδικευμένη ομάδα που θα απαντά στην παραπληροφόρηση και θα αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών επί πραγματικής βάσης και γεγονότων(η ΕΡΤ έχει αποτύχει)




Από το tvxs


Η αποκάλυψη είναι πρωτοσέλιδο. Και τι άλλο θα μπορούσε να ήταν άλλωστε. Κι αν αφορά δημόσιο πρόσωπο, που μάλιστα ασκεί και εξουσία, θα αναπαραχθεί απ το σύνολο του τύπου. Και θα μείνει ως εντύπωση.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που στην πορεία αποδεικνύεται ότι η... αποκάλυψη δεν ήταν και τόσο «αποκάλυψη» αλλά βασίστηκε σε ανυπόστατες φήμες και ψεύδη; Το μέσον που δημοσίευσε τις «αποκαλύψεις», μπροστά στον κίνδυνο να καταδικαστεί σε βαρύ πρόστιμο προχωρά συνήθως σε επανόρθωση. Μ ένα μικρό μονοστηλάκι κάπου στις μέσα σελίδες, χωρίς καν τίτλο.

Η... δήθεν αποκάλυψη, έγινε πρωτοσέλιδα επί πρωτοσέλιδων. Η επανόρθωση ένα μονοστηλάκι μόλις 15 λέξεων. Η... δήθεν αποκάλυψη αναπαρήχθη σε εκατοντάδες μέσα. Η επανόρθωση αποσιωπήθηκε... Οι αρχικές εντυπώσεις θα μείνουν στο διηνεκές... Η γνωστή ρήση του θεωρητικού της προπαγάνδας «πες, πες κάτι θα μείνει» βρίσκει εδώ την καλύτερη εφαρμογή της.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Το χρονικό μιας... Κατρουγκαλιάδας


Το τελευταίο κρούσμα είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα «Το Βήμα» παραδέχτηκε πως είχε γράψει ανακρίβειες και αναλήθειες σχετικά με τους δήθεν διορισμούς που υποσχόταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με προμήθεια 12%. Αν και μεγάλη... η είδηση πέρασε στα ψιλά, τόσο στο Βήμα όσο και στα υπόλοιπα μέσα που είχαν σπεύσει τον περασμένο Μάρτιο να αναφερθούν σε αυτό αφιερώνοντας πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικό χρόνο για να καταλογίσουν στον υπουργό Εργασίας από σκάνδαλο ως… ηθική έκπτωση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου έκανε λόγο για συκοφαντία, πλαστογραφία και προβοκάτσια, σημειώνοντας πως «το Βήμα ενορχηστρώνει τη βρώμικη επίθεση». Ο υπουργός είχε ζητήσει από το Βήμα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή κατά του προέδρου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, του Διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση αλλά και του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Βήμα Fm» Βασίλη Χιώτη, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης του δημοσιεύματος που εμφάνιζε τον υπουργό «να υπόσχεται διορισμούς με προμήθεια 12%».

Σχέση με τη διαροή φέρεται να είχαν οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Ας θυμηθούμε τι έγραφε το επίμαχο δημοσίευμα του Βασίλη Χιώτη για την εφημερίδα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αποκάλυψη - βόμβα»:

Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%!


Κατά πολλές χιλιάδες ευρώ μπορεί να γίνει πλουσιότερος ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος που έχει ο ίδιος εξαγγείλει και νομοθετήσει για την επαναπρόσληψη περίπου 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», το δικηγορικό γραφείο του υπουργού αλλά και ο ίδιος προσωπικά έχουν κατοχυρώσει προμήθεια με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπεγράφονται τις ημέρες που ο Πρωθυπουργός τον βάζει στην κυβέρνηση! Με άλλα λόγια, στην περίπτωση του κ. Κατρούγκαλου ισχύει απολύτως το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Και μάλιστα ο υπουργός φρόντισε να κεράσει τον εαυτό του μόλις πληροφορήθηκε ότι ο ίδιος θα «σερβίρει» και τους απολυμένους!

«Διαφορετικό ύφος εξουσίας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα», προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα ηθικής τάξης για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Διότι την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζητούσε από τους υπουργούς του να δείξουν «ένα διαφορετικό ύφος εξουσίας», ένας από αυτούς υπέγραφε συμφωνητικά και κατοχύρωνε προμήθεια από υπαλλήλους που θα επαναπροσλάμβανε.


Το κείμενο συνέχιζε με ακόμη 918 λέξεις όπου ο Βασίλης Χιώτης περιγράφει βήμα κατά «Βήμα» πως στήθηκε το σκάνδαλο, που δεν ήταν σκάνδαλο.

Ήδη από το Σάββατο (21/03/15) το βράδυ που κυκλοφορούν οι κυριακάτικες εφημερίδες στο κέντρο, το θέμα χτυπήθηκε διαδικτυακά:

(Πατήστε πάνω για να δείτε τα δημοσιεύματα)





Την επόμενη μέρα το θέμα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με μόνη την Εφημερίδα των Συντακτών να προβάλει την απάντηση έναντι της «είδησης»:







Και η Κατρουγκαλιάδα συνεχίστηκε, κοσμώντας τα πρωτοσέλιδα σε κάποιες εφημερίδες μέχρι και 5 μέρες μετά!


Η αποκατάσταση της αλήθειας άργησε 10 μήνες, αλλά ήρθε τελικά την περασμένη Κυριακή. Ήρθε βέβαια κρυμμένη στις μέσα σελίδες και με μόλις 45 λέξεις. Το Βήμα για να γλιτώσει την αγωγή, προανήγγειλε πως θα προβεί σε αποκατάσταση του ονόματος του Γιώργου Κατρούγκαλου αποδεχόμενη πως έγραψε «ανακρίβειες και αναλήθειες». Ειδικότερα σε σελίδα άσχετη με την αρχική δημοσίευση, ανέφερε: «Η εκδίκαση της αγωγής του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου κατά της εφημερίδας μας, που είχε οριστεί την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε έπειτα από αίτημά μας με σκοπό να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε σχέση με ανακρίβειες και αναλήθειες που είχαν περιληφθεί στο επίδικο ρεπορτάζ μας της 22/3/2015».



Ο νόμος βέβαια ορίζει πως «η δημοσίευση ή η μετάδοση της απάντησης ή επανόρθωσης πρέπει να είναι άμεση και ανάλογη προς την έκταση ή την ένταση του δημοσιεύματος ή της εκπομπής και ιδίως του τρόπου δημοσίευσης ή του χρόνου και του τρόπου μετάδοσης»,επομένως η δια νόμου απάντηση αναμένεται...

Σε αντίθεση με τον ζήλο που έδειξαν τα ΜΜΕ για την προβολή του σκανδάλου, η είδηση ότι το Βήμα «τα μαζεύει» ξέφυγε από αυτά...

Ενδεικτικά αν κάποιος αναζητήσει τα περί ανακριβειών της εφημερίδας για την υπόθεση Κατρούγκαλου, τα αποτελέσματα της Google News είναι φτωχά. Πιο μικρά ειδησεογραφικά σάιτς και blogs έχουν παίξει την είδηση κανονικά και με το εύρος που της αρμόζει.



(Πατήστε πάνω για να δείτε ενδεικτικά δημοσιεύματα)



Η προπαγάνδα δεν τους γίνεται μάθημα


Φυσικά η περίπτωση με τις υποτιθέμενες προμήθεις του Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι η μόνη περίπτωση που τα ΜΜΕ λένε, λένε και στο τέλος μένει αυτό που θέλουν να λένε.

[α]. Ο Κατρούγκαλος και πάλι στο επίκεντρο για το ασφαλιστικό


Μόλις στις αρχές του μήνα ο Γιώργος Κατρούγκαλοςδέχτηκε άλλη μία συγγνώμη, αυτή τη φορά από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη του MEGA. «Ήρθα με παράπονο. Εσείς ενήμερος και έγκυρος δημοσιογράφος λέτε τερατολογίες» είχε πει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο δελτίο Ειδήσεων του Μεγάλου Καναλιού απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο του MEGA. Νωρίτερα εκείνος στην πρωινή εκπομπή του μετέδιδε ψευδή σενάρια για το ασφαλιστικό. «Λέει ότι με τον δικό μας νόμο ένας που παίρνει σήμερα 1.000 ευρώ μισθό θα πάρει 784 ευρώ σύνταξη και κάποιος που παίρνει 2.000 ευρώ μισθό θα πάρει μόλις 16 ευρώ παραπάνω. Αν τα νούμερα αυτά είναι ακριβή εγώ αύριο θα παραιτηθώ. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη;» είχε διερωτηθεί στον αέρα ο κ. Κατρούγκαλος για να απαντήσει ο Δημήτρης Καμπουράκης: «Αν είναι λάθος θα ζητήσω συγγνώμη», πράγμα που αναγκάστηκε και να κάνει την επόμενη μέρα, με άρθρο του στο Έθνος.

(Στο 2:30 η κόντρα με τον Καμπουράκη και στο 4:30 για το Πρώτο Θέμα)






Άλλα ΜΜΕ βέβαια δεν έκαναν το ίδιο, με το Πρώτο Θέμα να μπαίνει στο στόχαστο του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έγραψε τότε στο twitter: «Αντίθετα με τον Καμπουράκη, η ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης “Πρώτο Θέμα”, συνεχίζει το παραμύθι για σφαγή συντάξεων. Δημοσιογράφος v. Παπαγάλων!».


Πιστό στη στάση του το Πρώτο Θέμα ξαναχτύπησε για το ασφαλιστικό την Παρασκευή που μας πέρασε, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο αυτή τη φορά να τα «λέει» στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Κωστή Πλάντζο σε απευθείας μετάδοση, ενόσω η συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Πότε θα δούμε ή πότε θέλετε εσείς να καταθέσετε αυτό το “τόσο καλό” νομοσχέδιο με λεπτομέρεια για να ψηφιστεί στη Βουλή. Και σχετικά με την Εθνική Σύνταξη, εκείνο το άλλο που λέγαμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το έχουμε ξεχάσει;», ρώτησε χαμογελώντας ειρωνικά ο Κωστής Πλάντζος από το Πρώτο Θέμα.

Τα γέλια πάγωσαν όμως όταν τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Καταρχάς ευχαριστώ για την ερώτηση σας. Είδα σήμερα το ρεπορτάζ που έχετε για τις επαφές που έγιναν εχθές με τα τεχνικά κλιμάκια. Με χαρά διαπιστώνω ότι ακολουθείτε τη βασική αρχή της εφημερίδας σας, να είναι η ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης και να μην γράφει σχεδόν ποτέ την αλήθεια», είπε ο υπουργός.
«Επ’ ευκαιρία της ερώτησης σας να σας πω ότι όλα όσα γράφετε σήμερα στο ρεπορτάζ σας για αυτά που έγιναν εχθές είναι καθαρά ψεύδη. Τίποτα από αυτά που γράφει η εφημερίδα σας σήμερα στο ηλεκτρονικό ρεπορτάζ της δεν έγιναν», συμπλήρωσε.


[β]. Ένα γραφείο ρουσφετιών που δεν έκανε ρουσφέτια


Στις αρχές του μήνα επίσης, πίσω ολοταχώς είχε κάνει ο δημοσιογράφος των Νέων Γιώργος Παπαχρήστος για το δημοσίευμα περί υποτιθέμενου γραφείου ρουσφετιών που φέρεται να είχε στήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με ημερήσια κέρδη μάλιστα ύψους 50.000 ευρώ!

Ο δημοσιογράφος «μάζεψε» τις καταγγελίες που είχαν διαρρεύσει γράφοντας πως: «Μετά την έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι καθότι τα στοιχεία φτωχά και ουδόλως τέτοια που να πιστοποιούν ότι τα παλικάρια έχουν στήσει κάτι παραπάνω από ένα απλό μηχανάκι συλλογής ψήφων, όπως άλλωστε κάθε πολιτικό γραφείο που σέβεται το όνομά του».


Έγραψε επίσης ότι: «Τα 50 χιλιάρικα σε ευρώπουλα, που κατά τον βουλευτή Ηρακλείου Αυγενάκη υποτίθεται ότι βγάζουν ημερησίως από διευθετήσεις και συναφή ρουσφέτια, ακούγονται επιεικώς ως έπεα πτερόεντα και ιστορίες με δράκους».





[γ] . Κι αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα...


Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κάποιος αν αναλύσει τον πόλεμο προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Ευρώπης και ειδικά κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ποίος θα ξεχάσει τη φωτογραφία μιας γιαγιάς σε ρόλο τσιλιαδόρου έξω από ΑΤΜ, που έπαιξε το MEGA την επομένη του κλεισίματος των τραπεζών, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί στο κανάλι να επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), καθώς η φωτογραφία όχι μόνο δεν ήταν της περιόδου αλλά δεν ήταν καν από την Ελλάδα, ωστόσο η δύναμη της εικόνας έστειλε πολλούς ηλικιωμένους έντρομους στις ουρές έξω από τις τράπεζες.




Ποιός θα ξεχάσει, όμως και τον χρόνο που αφιέρωσαν τα συστημικά ΜΜΕ στην προπαγάνδιση του «ναι» έναντι του «όχι» στο δημοψήφισμα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί κρίθηκαν βέβαια «αθώοι» από τον εισαγγελέα, ο οποίος όμως δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν έγινε προπαγάνδα, αλλά στη θέση ότι αυτό περιλαμβάνεται στη μετάδοση ενημέρωσης.

Σημειώνεται ακόμα, ότι συνεχίζεται η έρευνα στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για την παραπομπή των εννέα δημοσιογράφων και παρουσιαστών που την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα είχαν επιδοθεί αγώνα προπαγάνδισης του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Οι κλήσεις αφορούν στους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη,Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, τους Σταμάτη Μαλέλη και Νίκο Κονιτόπουλο(αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), τους Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και την Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.







Αν και σίγουρα στο τέλος κάτι μένει, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες φαίνεται πάντως να είναι πια πιο υποψιασμένοι για το τι πρεσβεύει το κάθε μέσο και ο κάθε δημοσιογράφος.

Δεν ήταν τυχαίο ότι στις ουρές των capital controns πολλοί πολίτες στράφηκαν κατά των δημοσιογράφων των μεγάλων καναλιών για τα ρεπορτάζ τους και τα «άκουσαν» ουκ ολίγες φορές on camera.



Ενδεικτική ήταν άλλωστε και μια σκηνή των ημερών, που σχεδόν κανένα μεγάλο μέσο δεν έπαιξε, όταν εκατοντάδες κόσμου, ανεβαίνοντας τις σκάλες του μετρό στο Σύνταγμα για να πάει στην τελευταία συγκέντρωση για το δημοψήφισμα, έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για το ποιόν της ελληνικής δημοσιογραφίας.

«Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», φώναζαν....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου